Dani kruhaFoto: IKA
Nadbiskup Puljić predvodio je u nedjelju 14. listopada misno slavlje na središnjem trgu u župi sv. Jurja u Starigradu-Paklenici. Ta državna i svehrvatska svečanost pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora okupila je oko 500 sudionika, a domaćini su bili Općina Starigrad-Paklenica i Zadarska županija. U dvorani hotela Alan u Starigradu na štandovima su bili izloženi razni plodovi i oblici kruha, peciva, kolača i drugih jela specifičnih za tradiciju pojedinog kraja. Odatle su se djeca u narodnim nošnjama predvođena don Ivom Ćorićem iz Boke kotorske u procesiji uputila mjestom do trga gdje je nadbiskup predvodio misu.

“Smisao tog okupljanja je zahvaliti Bogu za dar života, za sve što nam je darovao i biti ponosan na tradiciju koju baštinimo. Dani kruha su ujedno dani zahvalnosti za sve plodove zemlje. Molitvom i blagoslovom zahvalimo Bogu na uspjesima, plodovima i darovima kojima nas je podario”, potaknuo je mons. Puljić, izrazivši priznanje da se takvim manifestacijama u vrtićima, školama, domovima i odgojnim ustanovama želi pridonijeti potpunijem odgoju i obrazovanju. Time se želi kod učenika razvijati osjećaj za zaštitu okoliša, kako bi na taj način bolje upoznali i njegovali biološke raznolikosti naše domovine.

“Na smotrama poput ove osjeti se bogatstvo i šarolikost narodnih nošnji koju nemaju mnogi narodi. I na toj raznolikosti zahvalimo Bogu. Tom svečanošću se budi svijest o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani te se izgrađuje pozitivan stav i odnos učenika prema prirodi. Danas gradovi, nažalost, baš radi toga što su neprirodni za ljudski život i stanovanje, daju djeci dojam umjetničkog svijeta. A ovo je zapravo umjetnost: kad se nađeš na moru, u blizini brda, kad otkriješ ljepotu iskonske Božje prirode, koja nas čini ‘normalnima’. Zato je važno u svijetu u kojem je sve više ljudi koji žive u gradu, bez povezanosti s prirodom, razvijati ovakav osjećaj i održavati ovakve manifestacije”, rekao je mons. Puljić. Čestitao je svima na trudu kako se djecu upoznaje s time kako nastaje kruh.

“Ne nastaje u trgovinama gdje se prodaje. Ima proces kako se stvara, gdje raste, kako se proizvodi. Osobito se daje naglasak da je stvaranje kruha oblikovalo i raznolikost običaja. Nastoji se poučiti mlade da je kruh izraz životne i duhovne snage – to je smisao tog slavlja”, rekao je nadbiskup, poručivši da se i u misi treba prepoznati kruh kao izraz životne i duhovne snage.

“Nije bez razloga Isus na Posljednjoj večeri uzeo kruh, blagoslovio ga i rekao učenicima ‘Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje’. U središtu naše vjere i molitve je kruh koji Božjim blagoslovom i njegovom snagom postaje njegovo tijelo s kojim se hranimo kako bismo stekli potrebnu duhovnu snagu. U središtu mise prinosi se kruh kao plod zemlje i rada ruku čovječjih koji postaje kruh života. Svaka misa povezuje s događajem Velikog četvrtka kad je Isus u sklopu židovske Pashe ustanovio euharistiju i najavio civilizaciju ljubavi”, istaknuo je mons. Puljić.

Na smotru su donesene namirnice koje su učenici radili s učiteljima na aktivnostima u školi i kući s roditeljima. Ekološki smisao projekta je, kroz izložbu plodova zemlje iz svih naših krajeva, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova, a djeca su izložila i stari pribor i alat za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje našeg naroda kao dio nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha iskazuje se i važna duhovna dimenzija tog projekta. Sudjelovali su predstavnici 55 škola: po jedna osnovna i srednja škola iz svake hrvatske županije, učenici iz Subotice u Vojvodini, mladi i predstavnici Ekumenskog centra Prčanj – don Branko Sbutega iz Boke kotorske, ustanova “Djeca Hrvati – hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazije, đački dom” iz Budimpešte, a i BiH učenici iz kantona Hercegovačko-neretvanskog, Herceg-bosanskog, Zapadno-hercegovačkog, Središnje Bosne i Posavskog kantona. U dvorani hotela u svečanom programu uz pjesme i recitacije održani su i prigodni govori predstavnika škola, vlasti, Udruge Lijepa naša te Agencije za odgoj i obrazovanje s ravnateljem Vinkom Filipovićem i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Svečanost Dana kruha na županijskim razinama održava se od 1. do 31. listopada diljem Hrvatske u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima, različitim ustanovama, te na drugim mjestima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Posljednjih nekoliko godina ta se svečanost održava u hrvatskim školama i vrtićima u susjednim zemljama u kojima živi značajna etnička zajednica Hrvata. Organizatori Dana kruha su Udruga Lijepa naša i Agencija za odgoj i obrazovanje. Suorganizatori su Zavod za školstvo iz Mostara i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice, uz podršku Crkve i brojnih institucija. (ika/bitno.net)