Dani

Tri će se dana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu odvijati program prepun zanimljivih predavanja, radionica i okruglih stolova.

U subotu, na Danu otvorenih vrata, posjetitelji i budući studenti moći će razgledati Sveučilište, ali i sudjelovati u tematsko raznovrsnom programu. Voditelji i stručni suradnici odjela povijesti, psihologije i sociologije predstavit će svoje odjele nizom predavanja i radionica.

Studenti povijesti poučavat će posjetitelje pisanju hrvatskom ćirilicom i glagoljicom. Oni koje zanima srednji vijek i kulinarika moći će posjetiti izložbu srednjovjekovnih kulinarskih recepata, koje će posjetitelji moći ponijeti kući, te izložbu na temu „Svakodnevica u srednjem vijeku“ (obuhvaća duhovnost, običaje, umjetnost, ikonografiju…). Radionica pod nazivom „Povijesni dokumenti – putovanje kroz vrijeme“ otvorenog je tipa i posjetitelji će joj se moći pridružiti prema rasporedu koji će dobiti na ulazu u Sveučilište.

Odjel sociologije predstavit će se radionicom „Kako se istražuje društvo?“. Svrha radionice je na primjeru istraživačkog rada na temu „Europsko istraživanje vrednota“ sudionicima približiti proces sociološkog istraživanja: od izbora tema, fenomena i teorija do metodologije i rezultata.

Odjel psihlogije pripremio je tri radionice. Sudionici radionica moći će saznati kako riješiti  sukob i kako surađivati među pojedincima i grupama, kako bolje učiti a manje se mučiti  te kako nastaju, kako se otkivaju ili smanjuju predrasude.

Svoje predavanje na temu „Evolucija i embriologij“ održat će znanstvenik i istraživač dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo s Instituta Ruđer Bošković.

Hrvatsko katoličko sveučilište u sklopu Dana otvorenih vrata pripremilo je i duhovni kutak, i to u novouređenoj kapelici Sveučilišta, u kojoj će posjetitelji moći slušati gregorijanske korale, moliti krunicu i čuti kako se molilo na staroslavenskom i latinskom jeziku.

Tijekom dana studenti će posjetitelje voditi kroz Sveučilište i pokazati im izložbu „Naš život s HKS-om“, koja dočarava život i rad studenata te aktivnosti kojima studenti revno sudjeluju u životu Sveučilišta.

***

U ponedjeljak, 4. lipnja 2012. godine, na Sveučilištu će se održati dva događanja.

U 11 sati održat će se pod pokroviteljstvom HUP-a okrugli stol na temu „Vrjednote, znanost, tržište“, na kojem će sudjelovati prof.dr.sc. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Nj. E. Wieslaw Tarka, veleposlanik Republike Poljske, dr. sc. Tomislav Domazet – Lošo, znanstvenik i prof. dr. sc. Gordan Črpić, pročelnik Studijskog  odjela sociologije na HKS-u. Okruglim se stolom želi potaknuti na razmišljanje o odnosu obrazovanja i realnih potreba gospodarstva. Novi prijedlog da mladi steknu radno iskustvo bez plaće izazvao je veliku pozornost javnosti. Je li to dobro rješenje ili samo površna mjera? Kakvo je iskustvo Poljske kao uspješne tranzicijske zemlje i kako je Poljska iskoristila svoje članstvo u Europskoj uniji? Gdje su vrednote i kreposti društva? Zašto je kapitalizam u krizi i što akademska zajednica može učiniti da se situacija popravi? To su pitanja na kojima bi okupljeni za stolom i oni u publici trebali dobiti odgovore.

U 19:30 sati istog dana pod pokroviteljstvom veleposlanstva Kraljevine Švedske izlaganje će održati kardinal Raffaele Farina, arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve na temu „Sikstova dvorana Vatikanske knjižnice”. Glasovitu Sikstova dvorana u Vatikanu (Salone Sistino) sagradio je papa Siksto V.,  papa hrvatskog podrijetla i veliki graditelj Rima. Akademik Andrija Mutnjaković, autor zapažene knjige o Sikstu V. (Arhitektonika pape Siksta V., Zagreb, 2010.), predstavit će gradnju Vatikanske knjižnice (1587.  –  1590.), dok će švedski veleposlanik, g. Fredrik Vahlquist, prethodno akreditiran pri Svetoj Stolici, i zauzet u mnogim pothvatima u prilog Vatikanske knjižnice, prikazati svoja nastojanja da se omogući obnova Sikstove dvorane a na temelju projekta koji je načinio znameniti talijanski arhitekt Paolo Portoghesi.

U utorak 5. lipnja 2012. godine održat će se akademski čin za članove akademske zajednice, goste i visoke uzvanike HKS-a. Tom prigodom sve okupljene pozdravit će ministar kulture Talijanske Republike, Lorenzo Ornaghi, kardinal Farina održat će predavanje „Konstantin veliki i ideologija mira”, a uzvanici će imati prigodu upoznati život i rad Hrvatskog katoličkog sveuličišta.

***

Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s HD Studijem snimilo je tijekom veljače i ožujka kratki film o Sveučilištu na hrvatskom i engleskom jeziku. Film je napravljen sa željom da se domaćoj i inozemnoj javnosti približi Hrvatsko katoličko sveučilište, posebice njegove razvojne, znanstvene, nastavne i odgojne mogućnosti kao i s nakanom da se zainteresirani, posebice srednjoškolci koji se spremaju za studij, upoznaju s poviješću i duhom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Više o Sveučilištu možete pronaći na njihovoj web stranici.