Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika 12. travnja u 18 sati u župnoj crkvi u Jasenovcu održat će se središnje pokorničko-molitveno slavlje Požeške biskupije. Euharistijsko slavlje na „Žalosni petak“ predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, biskupima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine te svećenicima i vjernicima Novljanskog dekanata.

Nazočit će i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Hodočašćem pokore i molitve vjernici daju duhovnu zadovoljštinu za zločine počinjene tijekom 20. stoljeća na ovim prostorima.

Ovaj spomen prvi put prenosit će HRT i to od 17.58 na 4. programu Hrvatske televizije i na Prvom programu Hrvatskoga radija te Hrvatski katolički radio.

Kako prenosi IKA, na prošlogodišnjem misnom slavlju u Jasenovcu, biskup Škvorčević istaknuo je kako je „u jasenovačkom logoru, na bleiburškom križnom putu, na brojnim drugim mjestima za vrijeme i nakon II. svjetskog rata te u Domovinskom ratu, rijeka zla probila sve moralne brane, i odnijela mnoge nedužne ljude u smrt, nanijela neizmjernu štetu, kako pripadnicima srpskog, tako hrvatskog, židovskog, slovenskog, romskog i drugih naroda“. Kazao je da je Gospodin Isus na križu ljubavlju pobijedio zlo i smrt te svojim uskrsnućem postao „našom nadom da zlo i zločin nemaju zadnju riječ“. Pozvao je vjernike da se na poticaj sv. Ivana Pavla II. sabranim vjerničkim srcem spomenu svake od tih žrtava, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost, te ih povjere Božjoj pravdi i ljubavi, očituju kajanje za sve naneseno zlo, zamole oproštenje od onih kojima je zlo naneseno, oproste onima koji su im nanijeli zlo, te zahvale za one koji su iz vjernosti prema Bogu podnijeli mučeništvo.

Bitno.net