I ove godine u vrijeme korizme Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira VIII. nadbiskupijski križni put za mlade koji će se održati u subotu 16. ožujka na relaciji dugoj 27 km – od Vukovara preko Bogdanovaca, Marinaca, Nuštra, Cerića do Vinkovaca. Geslo ovogodišnjeg križnog puta je „Učvrsti nam vjeru i ljubavi plam”, a povjerenik Ureda za pastoral mladih, vlč. Filip Perković ističe kako se mladi koji žele sudjelovati trebaju prijaviti u svoje župe. Župnici će ukupan broj sudionika prijaviti Uredu za pastoral mladih do 8. ožujka, na broj telefona: 031/802-237 ili e-mailom na adresu mladi@djos.hr .

Dolazak i okupljanje mladih na dan održavanja križnoga puta predviđeno je do 7.30 sati na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Novost će biti slavlje mise u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru na početku križnog puta, oko 9 sati. Vlč. Perković pojašnjava kako su se ovom izmjenom pokušali uvažiti prijedlozi svećenika i mladih – da je bolje staviti euharistiju na početak jer tada sudionici nisu umorni kao na kraju dana i moći će lakše sudjelovati. Bilo bi dobro da župnici organiziraju za mlade sakrament ispovijedi kao pripremu za križni put jer će se tako svi moći i pričestiti na misnom slavlju, potiče povjerenik.

Svaki sudionik sa sobom treba ponijeti ručak od kuće, nešto za piće i u ruksaku samo najnužnije stvari. Treba se odjenuti slojevito i obuti laganu odjeću, ponijeti nešto za zaštitu od sunca i kiše te izbjegavati nošenje stvari u rukama i vrećicama jer to stvara poteškoće u hodu. Povjerenik upozorava da se zbog fizičkog napora na križni put ne prijavljuju osnovnoškolci, da se ne nosi kazetofone, CD-e i MP3 playere, kao ni alkoholna pića.

„Neće biti lako izdržati, prije svega, fizički napor. Treba oduševiti mlade za pješačenje, druženje, međusobno upoznavanje, stjecanje novog iskustva i molitvu te ih pripremiti na žrtvu, pokoru, korizmeno odricanje, strpljivost, post i posebno, na žuljeve”, ističe povjerenik, ali i podsjeća kako je unatoč navedenom, odaziv na nadbiskupijske križne putove uvijek bio jako dobar. Prošle godine uključilo se čak 3500 mladih, a veliki broj sudionika očekuje se i ove godine. (ika/bitno.net)