SHKM

Susret hrvatske katoličke mladeži održava se 5. i 6. svibnja u Sisku i Sisačkoj biskupiji pod geslom „U svjetlosti hodimo”.

U gradu Sisku u subotu 5. svibnja program dobrodošlice je od 9 do 13 sati. Od ranojutarnjih sati autobuse će dočekivati volonteri i prometna policija te ih usmjeravati na prethodno određena parkirališta. Nakon smještaja autobusa volonteri će usmjeravati mlade prema središtu grada.
Mladima i svim hodočasnicima bit će ponuđen bogat kulturni sadržaj u kojem će moći upoznati grad Sisak i Sisačku biskupiju.
Na ulicama grada bit će performance “Sisak – drevno svjetlo mladosti i vjere”, nastup KUD-ova i pjevačkih skupina te izložba tradicijskih i umjetničkih obrta.

U Državnom arhivu u Sisku moći će se pogledati izložba „Sisak kroz objektiv starih sisačkih fotografa”. U Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac moći će se razgledati izložba „Ivan Večenaj – Sakralni i svjetovni motivi”. U Gradskoj galeriji Striegl bit će postavljena izložba „Sisački likovni krug – odjeci sakralnog”. U Matici Hrvatskoj moći će se pogledati izložba „Božidar Škofač – Drvene kapele i njihovi oltari”, u kući Welenreitter izložba fotografija „Križni put sisačke Crkve”, u gradskom muzeju Sisak izložbe „Fragmenti – Sisak od prapovijesti do suvremenosti – Rezultati arheoloških istraživanja – 2000.-2010.”, a u Domu kulture – galeriji Quirinus izložba „Alma Trauber i Dean Zlovolić – Misterij”.

U 12.30 sati započinje okupljanje ispred katedrale Uzvišenja svetog Križa i formiranje procesije. Procesija kreće u 13 sati i kretat će rutom: Trg bana Josipa Jelačića, Rimska ulica, Most Gromova, Ulica braće Čulić i ulicom Zeleni brijeg do mjesta središnjeg misnog slavlja ispred crkve Sv. Kvirina.
Procesioni križ nosit će trajni đakon Vjekoslav Uvalić, svijeće nose trajni đakoni Željko Kovačević i Daniel Jurić.

Prigodni glazbeno-scenski i duhovni program, u slavljeničkom i molitvenom ozračju započinje u 15 sati, ispred crkve Sv. Kvirina. Program će animirati Biskupijski zbor mladih i mladi s područja Biskupije. Voditelji programa su prof. Nikolina Mesić i fra Goran Rukavina. U prvom dijelu bit će emitirani film s isječcima i himnama dosadašnjih SHKM te spot o kulturnoj baštini Sisačke biskupije.
U 15.45 sati okupljene će pozdraviti sisački biskup Vlado Košić, povjerenik za mlade Sisačke biskupije Branko Koretić i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.
Slijedi skeč o životu uzora mladih: Marije Grgić, Marice Stanković i Anice Ercegović, koji su živjeli na području Sisačke biskupije.
Uslijedit će dio programa posvećen promicanju duhovnih zvanja u kojemu će sudjelovati sjemeništarci i bogoslovi, Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica.
Potom će biti svjedočanstva hrvatskog branitelja i sudionika Domovinskog rata Josipa Gavranovića, mladog bračnog para Kristine i Borisa Prpića i karmelićanke s. Božice Alojzije od Svetog Lica Britvec.
Potom će mladi izvesti skeč o životu uzora mladih: Petra Žagmeštra, Ivana Bonifacija Pavletića i Antuna Grahovara.
U 17.40 sati počinje priprava za misno slavlje.

Svečano misno slavlje počinje u 18 sati, predvodi ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s hrvatskim biskupima i svećenicima. Propovijeda predsjednik Odbora HBK za mlade zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.
Pjevanje predvodi Biskupijski zbor mladih; a dirigentica je prof. Jelena Blašković.
U uvodnom dijelu mise sisački biskup Vlado Košić pozdravit će sve nazočne, a povjerenik za mlade vlč. Branko Koretić pročitat će poruku pape Benedikta XVI. za Susret mladih.

U službi čitanja prvo čitanje pročitat će Anamarija Maly, psalam bogoslov Robert Jakica, drugo čitanje Marko Klarić; vers aleluje bogoslov Mario Šagolj, Evanđelje đakon Damir Ceković; odmah nakon njega slijedi Evanđelje na starohrvatskom jeziku koje će pjevati kapelan grkokatatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu Danijel Hranilović.

Molitvu vjernika čitat će sedmero mladih predstavnika svih metropolija i dijaspore: Elizabeta Mikulić (Zagrebačka metropolija), Igor Rački (Splitsko-makarska metropolija), Krešimir Šaf (Đakovačko-osječka metropolija), Josip Karabaić (Riječka metropolija), Luka Žilić (Zadarska nadbiskupija), Filip Anđić (HKM Linz, Austrija) i Teo Radić (Vrhbosanska metropolija, BIH).

U euharistijskoj službi u prinosu darova bit će hostije, vino, voda i škrinjica s prikupljenim novčanim sredstvima od sudionika SHKM namijenjeni za Zakladu Sisačke biskupije „Brat Bonifacije Ivan Pavletić” koja stipendira studente s područja Sisačke biskupije. Prinose ih mladi u narodnim nošnjama iz 8 dekanata Sisačke biskupije: Kristina Jalšić, župa Svetog Antuna Padovanskog, Voloder (Kutinski dekanat), Josip Brcko, župa Uznesenja BDM, Kloštar Ivanić (Ivanić-gradski dekanat), Martina Mlinarić, župa Svete Marije Magdalene, Sunja (Dubičko-kostajnički dekanat), Marko Antolic, župa Svetog Martina, Martinska Ves (Sisačko- pešćenički dekanat), Brankica Blagaić, župa Svetog Antuna Pustinjaka, Odra (Sisačko- dekanat), Ivan Konječić, župa Svete Marije Magdalene, Donja Kupčina (Pokupsko- vukomerički dekanat), Ivona Knežić, župa Svetog Bartola, Hrastovica (Petrinjski dekanat), Stjepan Gregurić, župa Svetog Ivana Nepomuka, Glina (Glinski dekanat).

U završnom dijelu nakon popričesne molitve mlade će pozdraviti predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić koji će najaviti mjesto sljedećeg Susreta. Mladi Sisačke biskupije predat će križ mladima iz sljedeće nad/biskupije domaćina. Po završetku pjesme biskupi i svećenici otići će u procesiji s oltara uz himnu susreta: U svjetlosti hodimo.

Nakon misnog slavlja mladi će se uputiti prema svojim autobusima sa svojim animatorima koji će ih povesti u župe gdje će biti smješteni.

Drugoga dana SHKM 6. svibnja nedjeljna misna slavlja održat će se u sve 63 župe na području Sisačke biskupije u 11 sati.
Sisački biskup Vlado Košić predvodit će svečano misno slavlje u župi Sv. Kvirina u Sisku, koje će izravno prenositi HRT.
Uz biskupa Košića misna nedjeljna slavlja predvodit će još osam biskupa u osam župa Sisačke biskupije prema sljedećem rasporedu:
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodit će misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku s izravnim prijenosom na Hrvatskom katoličkom radiju; varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku (Naselje); šibenski biskup Ante Ivas predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Josipa Radnika u Sisku (Galdovo); dubrovački biskup Mate Uzinić predvodit će misno slavlje na Gradskom stadionu u Petrinji; pomoćni banjolučki biskup Marko Semren predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini; bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodit će misno slavlje u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini; kotorski biskup Ilija Janjić predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Petra u Ivanić-Gradu; križevački vladika Nikola Kekić predvodit će misno slavlje u crkvi Uznesenja BDM u Kloštar Ivaniću.

Nakon misnih slavlje održat će se prigodni program predstavljanja gostiju i domaćina, a susret završava zajedničkim ručkom. (ika/bitno.net)