Kardinal Bozanić: Jedino s Uskrslim možemo mijenjati lice naše Domovine

Sa zahvalnošću Gospodinu sjećamo se onog 3. listopada 1998, kada je u ovo vrijeme sveti papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. U životu našeg Blaženika odražava se istina da je svaki kršćanski svetac u stanovitom smislu ogledalo evanđelja, jer je očitovanje Isusa Krista, rekao je kardinal, te nastavio „u blaženom Alojziju vidimo uzor služenja, poduprta dobrim svjedočanstvom savjesti, ali vidimo i trostruki dar radosti. Imajući Isusovo ime u srcu, u riječima i djelima, suprotstavljao se zlu. Pokazao je snagu poniznosti i malenosti, uzdajući se u Kristov križ i njegovu utjehu. Čuvao je pogled i glas koji je vidio onkraj zemaljskoga, ne dopuštajući da mu bude oduzeta Božja radost”.

U ovoj prigodi je istaknuo i riječi koje je u zagrebačkoj prvostolnici 5. lipnja 2011. godine izrekao papa Benedikt XVI.: „Zasluge toga nezaboravnoga Biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere: u svojem je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista patnika. Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, ‘odvjetnik’ svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je ‘branitelj’ Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom”.

Kardinal je kazao da danas svjedočimo narušavanju naše vjerničke radosti zbog proglašenja svetosti blaženoga Alojzija.

Činilo se, nastavio je, da smo tako blizu proslave Blaženikove svetosti, ali su se pojavile neočekivane zapreke. Znam, dragi vjernici, da ste i sami zbunjeni raznim vijestima, izjavama i stavovima. I mi, vaši pastiri, nosimo isti križ suočavanja s neistinom, ali ne smijemo izgubiti pouzdanje u Gospodina i radost Evanđelja – poručio je okupljenima kardinal Bozanić. Zaključujući svoju homiliju, pozvao je vjernike da ostanu u Isusovu imenu boreći se protiv tame zla raskrinkavajući propagandu neistina: „Imena su svetih upisana u nebesima. Mi znamo da ime Alojzija Stepinca sjaji u nebesima. To nas jača i daje nam snagu.“

Podsjetimo, kardinal je unedavnoj propovijedi na riječkom Trsatu odgovorio na pitanja i nejasnoće glede proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca izjavivši kako je proces pri Svetoj Stolici gotovo završen s pozitivnim zaključkom, te kako još samo predstoji sud Kardinalske komisije i službeno proglašenje Svetog Oca. Ipak, kazao je zagrebački nadbiskup, “papa Franjo se odlučio na jedan poseban, gotovo neočekivan ekumenski korak bez presedana u povijesti”, predloživši osnivanje Radne skupine sastavljene od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će zajedno preispitati pitanja koja Srpska Pravoslavna Crkva smatra spornima, kao i ratne događaje vezane uz odnose Hrvata i Srba u Drugom svjetskom ratu.

“Sveti Otac želi da Srpska Pravoslavna Crkva upozna naše argumente zašto je kardinal Stepinac svet te da se i sama njegova kanonizacija dogodi u boljem ozračju odnosa tih dviju Crkava”, rekao je zagrebački nadbiskup naglasivši kako papa Franjo ne želi odustati od kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca jer je i osobno uvjeren u njegovu svetost. “U odanosti prema Svetom Ocu prihvaćamo njegovu odluku koja otvara možda malo duži vremenski tijek do kanonizacije i traži više ljudskoga strpljenja i povjerenja u vodstvo Providnosti”, kazao je u propovijedi na Trsatu kardinal Bozanić.

IKA|Bitno.net