Odlična vijest za sve ljubitelje Gilberta Keitha Chestertona je da će se u Zagrebu od 11. do 13. svibnja održati prvi festival posvećen tom slavnom engleskom piscu. Središnji događaj festivala, konferencija na kojoj će sudjelovati ugledni čestertonijanci iz cijeloga svijeta, održat će se u subotu 12.5. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Jordanovcu. Program u petak 11.5. bit će upriličen u dvorani svetog Franje na Svetom duhu uz klapske izvedbe i recitacije Chestertonove poezije, a u nedjelju će biti služena svečana sveta misa za proglašenje Chestertona blaženim u Bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici.

Glavni gost festivala je predsjednik Američkog društva Gilberta Keitha Chestertona, i danas vjerojatno najprepoznatljiviji čestertonijanac Dale Ahlquist, a uz njega će na festivalu sudjelovati i Marco Sermarini, predsjednik talijanskog Chestertonovog društva, Martine Thompson, predsjednica engleskog Chestertonovog društva, Alexander Pravikov, ruski pjesnik i prevoditelj Chestertonovih djela, povjesničar Robin Harris i brojni drugi domaći intelektualci i poznavatelji lika i djela ‘Apostola zdravog razuma’.

Gilbert Keith Chesterton jedan je od najvažnijih katoličkih mislilaca 20. stoljeća, a brojni istaknuti kršćanski pisci posvjedočili su o utjecaju njegovog pisanja na svoju misao, kao i cjelokupni život. Od C.S. Lewisa koji je napisao kako je Chestertonov Vječni čovjek bila knjiga koja ga je obratila na kršćanstvo, Fultona Sheena, koji je izjavio da je najveći utjecaj na njegovo pisanje izvršio upravo Chesterton, do istaknutih katoličkih teologa i filozofa poput Hansa Ursa von Balthasara i Etiennea Gilsona koji je Chestertonovo Pravovjerje nazvao najboljim apologetski djelom 20. stoljeća.

Chestertona je nakon njegove smrti tadašnji papa Pio XI. proglasio braniteljem vjere (Fidei defensor), a za njegovog ga je života primio u osobnu audijenciju i odlikovao Ordenom svetog Grgura Velikog. Nekoliko drugih papa nakon Pia XI, također su na različitim mjestima citirali Chestertona i pokazali da su upoznati s njegovim djelom. Posljednji je to učinio papa Franjo u svojoj knjizi Bog je mlad. Ipak, široj publici Chesterton je najpoznatiji po svojim pričama o Velečasnom Brownu, koje smo nedavno mogli gledati i na hrvatskoj televiziji.

Što je to bilo toliko genijalno i revolucionarno u Chestertonovoj misli da je izvršila tako snažan utjecaj i potaknula mnoge da poput Belloca zaključe kako se „Chesterton više nikada neće ponoviti“, te kako ju aktualizirati u suvremenom društvu, saznat ćete ako se odazovete na poziv na ovaj festival. Onima pak koji su upoznati s Chestertonovim djelom nikakva daljnja pozivnica neće trebati osim obećanja organizatora da će na festivalu vladati istinsko čestertonijansko ozračje i u pogledu programa i u pogledu svih sudionika.

Dodajmo i to kako će na festivalu ujedno biti predstavljena i Chetertonova knjiga Katolička Crkva i obraćenje, u izdanju nakladne kuće Verbum, u kojoj Chesterton govori o svojem putu u okrilje Katoličke Crkve. Knjigu će predstaviti njezin redaktor Ivan Dadić iz Hrvatskog čestertonijanskog društva. Dobro došli!

Bitno.net