Književnici Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra BiH, nakon što je navedeno udruženje književnika objavilo protestno pismo protiv slavljenja mise za žrtve Bleiburga i Križnog puta u Sarajevu.

P.E.N. Centar BiH u otvorenom pismu od 14. svibnja istaknuo je da je spomenuta misa u sarajevskoj katedrali „sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju“, te izrazio zahtjev „da se planirana misa otkaže“.

Pisma četvorice književnika koji su zatražili da ih se izbriše iz članstva objavljena su na web stranici ivanlovrenovic.com. Trojica od njih (Ivanković, Jergović, Lovrenović), bili su suosnivači P.E.N. Centra BiH 1992. godine.

„Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete s vaših lista i spiskova“, napisao je Miljenko Jergović.

Đikić je u svom pismu za brisanjem iz članstva napisao kako „ni na koji način“ nije bio obaviješten o prosvjednom tekstu protiv mise te ustvrdio kako ne može pristati „da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom „Bleiburg“, pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno“.

Dojučerašnji predsjednik Skupštine P.E.N. Centra BiH, Željko Ivanković nazvao je izjavu protiv mise „nedostojnom P.E.N.-a“, te izrazio čuđenje zbog isključivanja pojedinih ljudi vezano za njezin nastanak.

„Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a“, napisao je Ivanković.

Posljednji od četvorice književnika koji se oprostio od P.E.N.-a, Ivan Lovrenović, naglasio je kako je zadaća pisca da „povijest ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine“, a ne „zastupanje“ pojedinih strana. „Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu“, napisao je.

P.E.N. (Poets Essayists and Novelists) je kratica za međunarodno udruženje književnika: pjesnika, esejista i pisaca. Udruga se sastoji od  jedinica (PEN centara), koji djeluju u okviru pojedinih zemalja. Prvi P.E.N. centar osnovan je 1921. godine u Londonu.