Prisebna i hrabra reakcija časne sestre Antonije i odgojiteljice Ružice koje su, u manje od dvije minute, izvele i iznijele desetero djece u dobi od devet mjeseci do dvije godine iz vrtića Cvjetnjak u sklopu samostana „Marijin dom“ u Vinkovcima netom nakon što se u njemu zapalila perilica posuđa, zadivila je jučer roditelje djece koja pohađaju ovaj vrtić, prenosi “Slobodna Dalmacija“.

Mališani iz jasličke skupine bezbrižno su se nakon doručka igrali sa svojom odgojiteljicom Ružicom, ni ne sluteći što se događa svega nekoliko metara dalje u kuhinji samostana, čiji je vrtić sastavni dio.

Vjerojatno uslijed tehničkog kvara došlo je do zapaljenja perilice posuđa, što je izazvalo širenje dima po zgradi, no na svu sreću časna Antonija je na vrijeme vidjela što se događa i prije nego što je dim krenuo prema vrtićkim sobama uspjela je doći do njih i, premda je dijabetičarka što je kod nje uzrokovalo još veći stres, prisebno s odgojiteljicom izvesti djecu iz zgrade.

[facebook]Želiš li samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

“Nakon što je završio doručak stavila sam posuđe na pranje u perilicu. Djeca iz velike skupine su otišla u posjet drugom vrtiću, a mala djeca iz jasličke skupine su ostala ovdje s tetom Ružicom. Uključila sam perilicu i otišla na kat u sobu da si izmjerim šećer i uzmem inzulin. Kada sam silazila dolje osjetila sam miris neke paljevine i vidjela dim kako izlazi iz kuhinje, te plamičak na perilici. Odmah sam nazvala vatrogasce i pokušala sama aktivirati vatrogasni aparat, no bila sam previše pod šokom da bih ga uključila.”, kaže časna Antonija. “Tada sam odjurila do djece i s tetom Ružicom smo ih prenijeli kod susjede, a vatrogasci su bili tu za svega 4-5 minuta i stavile sve pod kontrolu. Požar se nije širio, već je samo bilo neugodnog dima od plastike”, prepričala je časna koja je bila toliko prisebna da je stigla otići i do podruma kako bi isključila glavnu električnu sklopku.

Roditelji djece su iznimno zahvalni časnoj sestri i odgojiteljici na iskazanoj hrabrosti i prisebnosti, napominjući kako su vrlo sigurni i zadovoljni s vrtićem, a časne sestre ih iz dana u dan sve više ugodno iznenađuju.

D.M. | Bitno.net