Međunarodna akcija, poznata kao „Pandora VII“, provodila se u 14 europskih zemalja, a vodila ju je Španjolska civilna garda uz pomoć Europola i Interpola. Trajala je tijekom rujna 2022. godine, kada je obavljeno nekoliko tisuća provjera u zračnim lukama i graničnim prijelazima, aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama.

U akciji je locirana umjetnička slika Sveti Roko i sveta Klara, koja je ukradena 1975. godine iz crkve svete Jelene u Škripu na otoku Braču.

Dr. Dinko Mirić, poznati splitski kardiolog, koji je iz Škripa, za Slobodnu Dalmaciju prisjetio se trenutka kada je slika ukradena. U to vrijeme je bio student medicine, ali je stalno dolazio u Škrip.

„Dok je cijelo mjesto bilo na dočeku Nove godine u Zadružnom domu, lopovi su iskoristili priliku. Nekako su otvorili vrata crkve i ušli u nju. Točno su znali po što su došli“, rekao je dr. Mirić.

Tijekom akcije Italiji je vraćeno 77 starih knjiga, a portugalske vlasti su pronašle 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata koji su povezani sa serijom pljački u crkvama. Grčka policija je nakon pretrage kuća zaplijenila 41 vjerski i liturgijski predmet, među kojima je bilo ikona.

„Tijekom provedbe spomenute akcije hrvatska policija obavila je nadzor i kontrolu nad ukupno 6423 osobe, 6366 vozila te više arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija, oduzeta su četiri metal detektora, kao i ukupno 2007 komada kulturnih predmeta izrađenih od bakrene slitine, željeza i srebra koji datiraju iz vremena Pretpovijesti, Antike, Seobe naroda, Ranog i Srednjeg kao i Novog vijeka“, piše nas stranicama MUP-a.

U operaciji „Pandora VII“ sudjelovale su Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Cipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i BiH.