Foto: IKA

“Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ polučila je veliki uspjeh na našoj nacionalnoj sceni kada je pokrenula referendum o braku kao zajednici muškarca i žene. Koliko aktualna politička vlast i pojedini mediji drže do glasa i volje naroda, pokazalo se i prije i poslije referenduma. Sada je ista ‘Inicijativa’ pokrenula drugi referendum o preferencijalnom (preferiranom) glasovanju.

Prva inicijativa bila je moralnoga karaktera pa je razumljivo da je Crkva tu trebala biti jasna i određena: dala je svoju svekoliku potporu inicijativi. Sada je riječ o promjeni izbornog sustava, pa i neki katolici smatraju da bi se Crkva tu trebala držati po strani jer se ona ne smije poistovjetiti ni s jednim političkim sustavom. To je istina, ali to ne znači da Crkva nema prava – pa čak i obveze – pridonositi poboljšanju svakog društva i društvenog uređenja. U ovom slučaju podrška ne znači poistovjećivanje s bilo kojom strankom ili određenom politikom, nego podržavanje jednoga konkretnog prijedloga inicijative građana, koji želi osigurati veći utjecaj naroda na izbor onih koji njime upravljaju. Rekli bismo da je tu riječ ne samo o demokratskom nego i o naravnom pravu koje treba podržati svatko, bez obzira na stranačko, ideološko i vjersko uvjerenje, i bez obzira otkuda inicijativa dolazi. Takvu inicijativu trebalo bi podržati da je potekla od bilo koje političke stranke, što se ni tada ne bi smjelo tumačiti da se podržava i sve ostalo što ta stranka zastupa. Riječ je o pravu naroda da odlučuje o svojoj sudbini, a to se danas ne bi smjelo nigdje osporavati i omalovažavati.

Već je na razne načine rečeno da su se sadašnje političke elite previše otuđile od naroda i nastoje u vremenu između izbora biti što manje od njega uvjetovane. Preferencijalnim (preferiranim) glasovanjem spriječilo bi se da sudbina naroda bude povjeravana onima koje narod smatra nesposobnima, koji svoju poziciju u vlasti zahvaljuju mjestom na stranačkoj listi.

Snižavanje praga za izborne liste u ovom slučaju nije od bitne važnosti, ali može biti korisno za lakšu promjenu okoštalih struktura vlasti. Iz gore navedenoga jasno je da podržavam navedenu inicijativu i preporučujem je svim svećenicima i vjernicima i svim građanima.”

IKA/Bitno.net