Bivsi bliski suradnik_Don Ivan Grubisic je prevario gradjane i zasluzio crkvenu kaznu

Dojučerašnji don Ivanov prijatelj i suradnik u „Savezu za građansku i etičku Hrvatsku“ Drago Pilsel, vrlo oštrim riječima prozvao je don Ivana Grubišića za pogodovanje SDP-u na predstojećim lokalnim izborima odlukom da neće imati svog kandidata za gradonačelnika Splita, ali će imati svoju listu za Gradsko vijeće, čime povećava šanse splitskog SDP-a i Ive Baldasara.

Pilsel napominje da je čak i u tom pogodovanju neprincipijelan, budući da unatoč najavi, ne ističe svog kandidata u Splitu, čime ne ometa SDP-ovu kandidaturu, a zauzvrat mu Arsen Bauk obećava podršku u utrci za župana.„Don Ivan Grubišić odvalio je šamar svima onima koji su mu dali glas i smatrali ga moralnom vertikalom“, oštro će Pilsel, „te se pokazao kao još jedan od gmazova hrvatske političke močvare.“

Prokazujući don Ivanovu neprincipijelnost, Pilsel podsjeća da je don Ivan nakon navodnog dugog premišljanja ipak odlučio ponijeti, kako je sam kazao „lakši križ“, te se kandidirati za župana, a ne gradonačelnika, a sam je demantirao nagađanja da se kandidirao za župana nakon dogovora s SDP-om.

“Do jučer je praktično Grubišić  najavljivao da će njegov “Savez za građansku i etičku Hrvatsku” sigurno istaknuti kandidata za splitskog gradonačelnika. Eh, neće. Tako to odgovara SDP-u i njihovom kandidatu Ivi Baldasaru”, piše u svojoj kolumni Pilsel.

Premda je poznati kolumnist gotovo do jučer zdušno branio stavove suspendiranog splitskog svećenika, kritizirajući čak i poteze Crkve spram njega, sada je čini se, posve “okrenuo ploču”.

Zašto takav obrat, objašnjava Pilsel u nastavku svoje kolumne: „Don Ivan je osupnuo građane zbog trostruke nekonzekventnosti. Da pojasnim. Još od 29. srpnja 2012. smo ga pitali odustaje li od saborskog mandata, prisege i obećanja koje je dao kolegama i ostalim sugrađanima i nije odgovorio. Bojao se kazati istinu. Grubišić, nema nikakve sumnje, kani pogaziti obećanja.
Natjerao nas je da ga branimo pred nasrtajima crkvenih struktura, a čini li smo to pozivajući se na kanonsko pravo koje prijeći svećenicima da participiraju u izvršnoj vlasti. On sada ima namjeru povlačiti se iz Sabora i otići u izvršnu vlast (isto bi to bilo i da se kandidirao za gradonačelnika, ma da bi on tada teoretski mogao ostati saborskim zastupnikom).

Mogli smo shvatiti da se ispričao bolešću ili godinama, da ga tramakanje između Splita i Zagreba odviše umara, ali očito nije toliko slab ako želi postati župan.Ako i bude izvrgnut najavljenim oštrijim crkvenim sankcijama, mislim da ih je zaslužio i neću ga uopće više braniti. Dapače. Izigrao je povjerenje mnogih! I nemam nikakve dileme u tome da kažem da je najavljene još oštrije crkvene kazne i zaslužio. Ako želi biti maknut iz svećeničkog reda, a on to naziva ”lakšim križem”, don Ivan se pokazuje i kao licemjer. On neće biti mučenik, netko koga crkveni autoritet, u liku splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, proganja, već običan tutlek.”, objašnjava Pilsel.

“Krajnja je pak don Ivanova nedosljednost u tome što se zalagao za ukidanje županija i za maksimalnu štednju, a sada želi postati jedan od župana i sam doprinijeti daljnoj devastaciji naše gospodarske i financijske situacije, iako nema nikakvih sposobnosti ni znanja da bude župan. Da se razumijemo, i nisam prvi koji mu to kaže – bio bi katastrofalno loš i kao gradonačelnik.”, mišljenja je kolumnist, navodeći da bi se don Ivan trebao, ukoliko ima ikakva morala ispričati , i to ukupno 66.266 puta koliko je glasova dobio za ulazak u Sabor.

Na kraju svoje kolumne Drago Pilsel objašnjava kako je napustio “Savez za građansku i etičku Hrvatsku” jer nije imao drugog izlaza. ”Nisam zao čovjek i pamtim dobrotu. Ja sam samo eho goleme većine onih koji smo vjerovali da nismo svi na prodaju. Znam, nismo. Ali priznajem mojim kritičarima da sam u slučaju don Ivana Grubišića bio naivan.”

D.M. | Bitno.net