Na blagdan Svete obitelji, u petak 30. prosinca, biskupi Zagrebačke metropolije, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem, posjetili su u Franjevačkom samostanu u Varaždinu fra Bonaventuru Dudu, franjevca i bibličara te mu čestitali Božić i njegov 93. rođendan.

Prije samog dolaska u Franjevački samostan, biskupi su se u katedrali Uznesenja BDM zadržali u molitvi na grobu prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja. Ispred franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja, biskupima je dobrodošlicu uputio fra Marko Malović, gvardijan te ih proveo kroz crkvu i samostan. O. Duda se obradovao posjetu i radosno je pozdravio čestitare. Među prisutnim biskupima, uz kardinala Bozanića bili su mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, mons. Vlado Košić, sisački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup te mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup.

Tijekom susreta biskupi su sa slavljenikom izmijenili nekoliko riječi, prisjetili se lijepih događaja iz prošlosti te u duhu božićne radosti, predvođeni slavljenikom, otpjevali nekoliko božićnih pjesama.

Kardinal Bozanić u kratkom obraćanju o. Dudi, biskupima i okupljenim franjevcima istaknuo je kako rado dolazi u ovom božićnom vremenu, sada već kroz tri godine uzastopno, u Franjevački samostan u Varaždin. Prisjetio se vremena kada je o. Duda boravio u Zagrebu te, između ostalog, istaknuo kako je osnivanje novih biskupija, odvajanjem od Zagrebačke nadbiskupije, pridonijelo još zauzetijem vjerničkom životu u novim biskupijskim središtima o čemu svjedoče i prisutni biskupi Zagrebačke metropolije.

Po odlasku iz samostana, biskupi su posjetili Muzej anđela te su predvođeni utemeljiteljem i voditeljem muzeja, varaždinskim samostalnim umjetnikom-slikarom Željkom Prstecom, uz stalni postav muzeja, razgledali i izložbu jaslica koje je izradio vlč. Milan Juranić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

IKA | Bitno.net