Misno slavlje predvodio je dopredsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, u zajedništvu s umirovljenim vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, i još šestoricom nadbiskupa i 15 biskupa i uz koncelebraciju 22 svećenika. Među nadbiskupima bio je i novi apostolski vizitator mons. Aldo Cavalli, a među svećenicima otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je domaćin zasjedanja biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Vukšić kazao je da tu misu slavi za domaću mjesnu Crkvu, moleći da je Duh Sveti vodi i da se svakoga dana posvećuje sve više u životima svih svojih članova i u životu cijele zajednice. Pozvao je sve da se ujedine u molitvi i hode putem obraćenja moleći Gospodina da ih uzdrži u svemu što je dobro.

homiliji nadbiskup Puljić najprije je govorio o svecu dana sv. Valentinu, koji je živio u vrijeme kada su žestoko progonili kršćane i smatrali ih opasnima za društvo. Podsjetio je da je današnji spomendan ustanovio papa Gelazije I. koji je nastojao kršćanskim tumačenjem i običajima zamijeniti poganske „luperkalske“ rimske sveèanosti“.

„Papa Gelazije I. koji je upravljao Crkvom samo četiri godine (492.-496.), borio se protiv pelagijanstva i manihejstva, kao i protiv razvratnih svečanosti „luperkalija“ koje su ugrožavale kršćanski moral. Budući da je sv. Valentin, prema nekoj staroj legendi, blagoslovio brak rimskog legionara-poganina Sabina s kršćankom Serapijom koja je bila oboljela od opake bolesti, po odredbi cara Klaudije svetom je Valentinu na današnji dan odrubljena glava.

Uz tu legendu postoji priča kako je sv. Valentin darovao nekoj siromašnoj djevojci potrebnu svotu novca da se može udati i živjeti u braku. Tu su i razlozi zašto je papa Gelazije I. nastojao kršćanskim tumačenjem i običajima zamijeniti poganske ‘luperkalske’ rimske svečanosti, pa je i mučenik sv. Valentin ušao u popis zaštitnika kršćanske ljubavi, podsjetio je nadbiskup Puljić i pojasnivši kako su tako mučenici već od samog početka ugrađeni u temelje Crkve i kršćanstva.

Istaknuo je da je prema nekim procjenama od Isusove smrti na Kalvariji do naših dana živote zbog svoje vjere izgubilo oko sedamdesetak milijuna kršćana, od čega oko dvije trećine samo u 20. stoljeću. Ti potresni podaci stradanja zbog vjere govore da je sveopća Crkva, kao i Crkva u Hrvata od samih početaka obilježena mučeništvom.

Nadbiskup Puljić istaknuo je da se odgovor na to zašto Crkva toliko štuje mučenike i što nam oni poručuju može djelomično naći u prvom misnom čitanju iz poslanice apostola Jakova koji plemenima u raseljeništvu kaže neka smatraju „pravom radošću kad upadnu u razne kušnje“, jer prokušanost vjere rađa postojanošću“.

„Ne mogu ne spomenuti i silne kušnje koje su prolazile mjesne Crkve i narodi ove države BiH. Godišnji susret ovdje u Mostaru hrvatskih biskupa s pastirima ove biskupske konferencije pruža nam povoda spomenuti posebice trojicu apostolskih nasljednika koji su podnijeli ‘najveću žegu dana’ u teškim danima rata i poraća. To su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko koji je prošlih dana pošao u zasluženu mirovinu, banjalučki biskup Franjo i mostarski biskup Ratko koji je već drugu godinu u domu umirovljenika“, kazao je mons. Puljić te poželio da i ovaj susret biskupa HBK s članovima BK BiH bude izraz „naše naklonosti i ljubavi prema vama, dragi oci biskupi, kojima je Providnost povjerila pastirsku brigu za vjernike partikularnih crkava: Vrhbosanske, Banjolučke, Mostarske i Trebinjske biskupije“. Izrazio je potom osobitu naklonost trojici zaslužnih pastira, Vinku, Franji i Ratku, koji „nose posljedice teških dana rata i poraća“.

„Poštujemo, cijenimo i u duhu ljubimo ‘biljege trpljenja’ koje ste podnijeli za rast Božjega Kraljevstva. Vašim nasljednicima i svim suradnicima u partikularnim Crkvama ove napaćene zemlje želimo neka u duhu hrabrog primjera sv. Valentina nastave poput vas biti spremni i voljni svjedočiti za njegove visoke ideale“, kazao je nadbiskup Puljić te podsjetio da su „prije četiri dana proslavili blagdan vrlog hrvatskog viteza, bl. Alojzija Stepinca, koji je u svom životnom hodu prošao tri različite faze: Od vojnika i ratara do svećenika i biskupa“. „One su ga učinile divnim povijesnim likom gdje se isprepliću tri njegove velike ljubavi: Prema bratu čovjeku, prema rodnoj zemlji i Domovini, prema Kristu i njegovom velebnom djelu Crkvi Katoličkoj. Njega ćemo večeras posebice moliti neka nam svima pomogne rasti u tom tropletu svete ljubavi, prema braći ljudima, Domovini i Crkvi“, poručio je nadbiskup Puljić.

Na misi su asistirala dvojica đakona, a sudjelovao je i veći broj redovnica raznih družbi. Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni mješoviti zbor Marija pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića i uz orguljsku pratnju s. Mateje Krešić.

Nakon mise svu braću biskupe i svećenike ugostio je biskup Petar Palić sa suradnicima.

Godišnje zajedničko zasjedanje HBK i BK BiH održat će se u utorak 15. veljače u duhovno-pastoralnom centru „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara s početkom u 9 sati.