Biskup gospićko-senjski, Zdenko Križić, izdao je priopćenje u kojem upozorava vjernike na seminar “Knjiga Istine”, koji se u organizaciji Hrvatskog krsnog zavjeta treba održati ove nedjelje u Krasnom. Priopćenje prenosimo u cijelosti

Dragi vjernici Gospićko-senjske biskupije,

upozoreni smo kako je na web stranici Hrvatskog Krsnog Zavjeta objavljena obavijest o održavanju  seminara „Knjiga Istine“ u Svetištu Gospe od Krasna u nedjelju 14. srpnja 2019. Ovime se ograđujemo od održavanja Seminara koji će se održati u hotelu Degenija u blizini Svetišta, a ne u Svetištu Gospe od Krasna kako je navedeno.

Ne ulazimo u pitanje osobe voditelja seminara, već ističemo da se nije ni usmeno ni napismeno obratio ovom Ordinarijatu kao niti upravitelju Svetišta Gospe od Krasna da protumači o kakvom se “seminaru” radi. Također od ovoga Ordinarijata nije zatražena potrebna suglasnost.

„Knjiga Istine“, u kojoj se nalaze poruke Marije od Božanskog Milosrđa, sadrži brojne teške teološke pogreške koje se protive doktrinalnom nauku Katoličke crkve. Među porukama nalaze se i teške zablude u koje se uvodi vjernike među kojima je i nazivanje sadašnjeg pape „lažnim prorokom“. Svaki vjernik u skladu s naukom Katoličke Crkve pozvan je na „religiozni posluh volje i razuma koji se treba na osobit način iskazivati autentičnom učiteljstvu rimskoga prvosvećenika i kad ne govori ex cathedra“ (Lumen gentium, 25). Svaki vjernik pristajući uz ovakav nauk upada u rizik odvajanja od Katoličke Crkve tj. ekskomunikaciju.

Odgovoran za katolički nauk, ovaj Ordinarijat, poznavajući sadržaj Seminara, ne može preporučiti vjernicima Gospićko-senjske biskupije da sudjeluju na Seminaru „Knjiga Istine“.

Srdačno vas pozdravljam,

+ Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

Što je “Knjiga Istine”?

Tzv. “Knjiga Istine” je zapravo skup poruka koje je navodno dobivala samozvana proročica Marija od Božjeg Milosrđa, a koja u sebi sadrži teške zablude i stvari protivne katoličkim nauku. Neke od poruka npr. govore da je Benedikt XVI. posljednji pravi papa, a papa Franjo Lažni Prorok koji vodi katolike u propast te da će uskoro doći smak svijeta, a ovo je posljednje upozorenje pred drugi Kristov dolazak. Tzv. “Knjiga Istine” već godinama obilazi po svijetu upravo s takvim porukama, za koje se tvrdi da su poruke Presvetoga Trojstva, Isusa Krista i Blažene Djevice Marije. Ipak njezin domet posljednjih je godina u velikom padu, osobito nakon što je otkriven identitet “Marije od Božjeg Milosrđa”, zapravo propale poslovne žene Mary Carberry.

Marija od Božjeg Milosrđa aka Mary Carberry

Kako je naš portal pisao u travnju 2015. godine, Marija od Božjeg Milosrđa sebe je nazivala „sedmim glasnikom“ kojemu je Isus povjerio objavljivanje sadržaja pečata iz Knjige Otkrivenja. Tvrdila je kako joj je Bog povjerio zadaću da cijelom svijetu objavi njegove poruke kako bi se svijet pripravio na događaje posljednjih vremena. Njezine su poruke prikupljene i objavljene u “Knjizi Istine”, objavljenoj u tri sveska. U ‘paleti proizvoda’ ove samozvane proročice, osim spomenute knjige koja je doživjela i hrvatsko izdanje, pojavio se i ‘škapular’ Pečat živoga Boga te Križarske molitve, a u njezinoj internetskoj trgovini po cijeni od 1 eura mogla se kupiti i tzv. Medalja spasenja.

Visokotiražni irski list “Irish Mail on Sunday” dokazao je 2015. kako je Marija od Božjeg Milosrđa zapravo irska marketinška stručnjakinja Mary Carberry. Nakon objave njezina identiteta u broju od 1. veljače, “Irish Mail on Sunday” je na naslovnici idućeg broja objavio snimke sigurnosnih kamera koje su Mariju od Božjeg Milosrđa, tj. Mary Carberry, ‘ulovile’ u kupovini stotine primjeraka ‘raskrinkavajućeg’ izdanja. U očajničkoj želji da umanji štetu, poduzetna je proročica u ranim jutarnjim satima obilazila trgovine u svojem kvartu, ne bi li uklonila nepoželjne novine.

Zanimljivo je kako je novinar Michael O’Farrel još u siječnju 2015. godine u razgovoru sa do tada za javnost anonimnom proročicom, snimio nekoliko njezinih komentara, a najzanimljiviji su sljedeći: „Ja sam samo radila za nekoga“, „Ako želiš vjerovati u ta s****, samo naprijed“.

Carberry je inače bila vrlo poznata u irskom medijskom svijetu, a vodila je i vlastitu PR agenciju čije su usluge koristili brojni poduzetnici. Da je zarada bila jedan od bitnih motiva njezinih ‘proročkih’ aktivnosti, dokazuje i popis od 10 neuspjelih poslovnih pothvata. Naime, u posljednjih petnaest godina irska je poduzetnica osnovala 10 različitih tvrtki, od kojih su posljednje dvije ugašene 2013. godine. Neke od ovih njezinih tvrtki bavile su se prodajom tzv. “Knjiga Istine” na engleskom jeziku i medaljica.

Važno je spomenuti i kako je samoprozvanu proročicu još ranije raskrinkala skupina katoličkih blogera koja je o tome objavila i knjigu. U njoj je između ostalog objavljena poslovna dokumentacija koja 59-godišnju Mary Carberry povezuje s irskim milijunašem i njezinim poslovnim partnerom Breffnijem Cullyjem koji je sudjelovao u organizaciji seminara.

Čudno je kako se ova “Knjiga Istine”, godinama nakon što je temeljito raskrinkana kao prijevara, ponovno pojavljuje u Hrvatskoj. Molimo za one koji promiču ovu zabludu.

*Pročitajte više: Egzorcist: Istjerivao sam demone iz sljedbenika ‘Knjige Istine’ i ‘Marije od Milosrđa’

Tino Krvavica | Bitno.net