Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u utorak 20. prosinca u zatvoru u Sisku, misno slavlje za službenike i zatvorenike. U koncelebraciji je bio povjerenik za pastoral zatvorenika vlč. Mario Šagolj, a misi je nazočio i upravitelj zatvora Ivan Pršlja.

Dolazak i rođenje Mesije toliko je velik i značajan događaj u povijesnim i svjetskim razmjerima da od toga dana brojimo i godine, rekao je biskup u homiliji. „To je događaj koji se upečatio u čitavu ljudsku povijest pa čak i oni koji su brojali godine po nekoj drugoj logici prihvatili su brojanje godina od rođenja Isusa. Molimo zato u ovom svetom slavlju Gospodina koji je došao prije toliko godina da bude s nama.

Što bi nam vrijedilo da je On došao stotine puta ako ga mi ne upoznamo kao Spasitelja, kao onoga koji je došao radi nas ljudi, radi svakog čovjeka, bio on živio prije ili poslije njegova rođenja. Krist je došao spasiti cijelo čovječanstvo i donijeti svima mir. Kako ćemo mi njega doživjeti i kako ćemo se s njim susresti? Tako da imamo čisto srce, tako da ga u ljubavi iščekujemo, tako da se u molitvi s njime sjedinimo i da slaveći svetu misu primamo ga u njegovoj riječi i svetoj pričesti”, rekao je biskup te u nastavku ohrabrio okupljene zatvorenike.

„Svaka čovjekova egzistencija je jedna drama. Svatko od nas ima svojih uspona i padova, borbi s napastima i teškoćama u životu. Kada i završite svoj boravak u ovoj ustanovi vi ćete i kasnije imati nekih problema i poteškoća. Danas vam je na srcu sloboda i iščekujete odlazak odavde, a nakon što izađete doći će nove kušnje. Zapravo ta drama prividna je u različitim izazovima ljudi, okolnostima u kojima živimo i teškoćama. Sve to u biti se svodi na to jesmo li mi poput Marije spremni prihvatiti da Isus dođe nama i da ga mi u svom srcu prihvatimo, da bude naš kralj, da njegovo kraljevstvo vlada u nama, da On određuje što će biti naše postupanje i da živimo poslušni njegovoj volji poput Marije koja je bila ispunjena Duhom Svetim i da po njezinom primjeru i mi prihvaćamo volju njegovu”.

Na kraju svim okupljenima nadolazeći Božić čestitali su biskup Košić i vlč. Šagolj poželjevši mir i Božji blagoslov.

IKA | Bitno.net