BiskupFoto: IKA
Prije mise bila je procesija od svetišta do trga u kojoj je biskup Košić nosio moćnik s relikvijama bl. Marije Propetog Isusa. Procesiju, u kojoj je sudjelovao i dubrovački biskup Mate Uzinić, predvodili su bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesionalnim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale članice Franjevačkoga svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i Hrvatske glazbene udruge “Sv. Vincenca”, djeca iz vrtića “Marija Petković”, dječji župni zbor, pjevački zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, dominikanke iz Korčule, redovnice iz Družbe kćeri milosrđa, ministranti, dijecezansko i redovničko svećenstvo te mnoštvo vjernika. Po dolasku procesije na trg ispred župne crkve Svih svetih započelo je svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju desetak svećenika. Za tu prigodu u Blato su stigle i sudjelovale u misnom slavlju vrhovna predstojnica Družbe M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica s. M. Nelija Pavlović i časna majka dominikanki kongregacije Anđela čuvara s. Dolores Matić.

U homiliji biskup Košić spomenuo je da se ove godine obilježava dvostruka desetogodišnjica: Odluke o herojskim krepostima (dane u Rimu, 5. srpnja 2002.) i Dekreta o priznatom čudu u spašavanju dvadeset mornara u utrobi potopljene peruanske podmornice “Pacocha” (u Rimu, 20. prosinca 2002.).
“Vjerujmo i mi da su čuda moguća. I u našim životima. Zamolimo i mi zagovor i pomoć bl. Marije od Propetog Isusa. Zamolimo ju da posreduje u našim osobnim traženjima, da nam od Boga isprosi hrabrost, da možemo smjelo poći za Isusom, da znamo ostavljati u životu ono što je nevažno, a prianjati uz bitno. Također, molimo nju, koja je žena Crkve, da zagovara za čitavu našu Crkvu. Ali ona je i dijete našeg roda, ovog Blata i Korčule, naše Hrvatske. Molimo ju da zagovara i Domovinu i našu sadašnjost i budućnost. Neka nam svima izmoli hrabrost, osobito mladima da se ne boje poći za Isusom. Da znaju da s njime ništa neće izgubiti, dapače, da će s njime sve dobiti”, potaknuo je biskup Košić. Vjernike je pozvao da mole bl. Mariju Propetog Petković za plemenito srce, za solidarnost u našem hrvatskom društvu jer je ona znala primijetiti one koji su u potrebi i odmah im priskočiti u pomoć.

Prije misnoga slavlja na Plokati ispred župne crkve Svih svetih izveden je “Blatski tanac” i viteška igra “Kumpanija”. Euharistijska slavlja u svetištu toga dana predvodili su još župnik u Blatu don Nikola Berišić u koncelebraciji s don Nikolom Pranjićem te don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima, koji je bio više godina župnik u Blatu. (ika/bitno.net)