BiskupFoto: IKA
Dubrovački biskup Mate Uzinić primio je u četvrtak 29. studenoga u Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj zagrebačkog muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića. Muftija Hasanović zahvalio je dubrovačkom biskupu na prijemu i istaknuo kako je islamska zajednica otvorena i spremna na dijalog i na suživot sa svima. Upoznao ga je sa svojom nakanom da kao novi muftija posjeti biskupe i biskupijska sjedišta u Republici Hrvatskoj, kako bi i u osobnim susretima ostvarili povezanost u zauzimanju za opće dobro vjernika, ali i svih građana Republike Hrvatske.

Biskup Uzinić zahvalio je muftiji Hasanoviću na posjetu te istaknuo kako su vjerski poglavari pozvani pružiti vlastiti primjer drugima, kako bi se uvažavanje, tolerancija i spremnost na dijalog prenijeli iz svojih zajednica i svjedočili kao opće dobro svih.

Biskup Uzinić i muftija Hasanović su se složili da je model suživota između vjerskih zajednica u Hrvatskoj dobar i važan model za druge zemlje i narode i da Hrvatska u tome može poslužiti kao primjer, osobito u državama gdje su kršćanske zajednice u manjini.

Zajedničke teme i vrijednosti kao što su zalaganje za pravdu, mir, ekologiju i poštivanje života trebale bi biti u temeljima poslanja svih vjerskih zajednica, istaknuli su biskup Uzinić i muftija Hasanović.

Na susretu je bilo riječi i o djelovanju islamske zajednice u Dubrovniku, o doprinosu islamske zajednice hrvatskom društvu, kao i o problemima s kojima se susreće islamska zajednica u Dubrovniku.

Biskup Uzinić i muftija Hasanović su također dotaknuli pitanje Bosne i Hercegovine, osobito pitanje statusa Hrvata u BiH te njihovih prava.

Na kraju ugodnog i srdačnog razgovora, muftija Hasanović je biskupu Uziniću uručio knjigu Ševka ef. Omerbašića „Islam i muslimani u Hrvatskoj”, a biskup Uzinić je muftiji darovao zlatni medaljon s likom sv. Vlaha.

U pratnji muftije Hasanovića bili su tajnik Mešihata i šef Ureda muftije mr. sc. Nermin ef. Botonjić, dubrovački imam Salkan ef. Herić, predsjednik izvršnog odbora Islamske zajednice Dubrovnik Haris Bilalović i ravnatelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić. Sastanku su nazočili i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić i pročelnik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan, priopćeno je iz Dubrovačke biskupije. (ika/bitno.net)