Večernja molitva u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike uz nazočnost nekolicine vjernika održana je i u utorak, 5. svibnja. Molitvu je predvodio biskup Mate Uzinić ispred glavnog oltara Uznesenja Marijina.

Program je započeo molitvom Regina caeli, a nastavljen je kratkim promišljanjem biskupa Uzinića o pozivu na brak i obitelj te sa žalosnim otajstvima biblijske krunice koje su čitali dubrovački bogoslovi. Umjesto Vjerovanja, molilo se uz ulomak o Euharistiji iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI.

U kratkom promišljanju o pozivu na braku i obitelji, biskup Uzinić istaknuo je kako je to poziv na ljubav koji svaka mlada osoba snažno osjeća dok sanja o pravoj osobi s kojom će osnovati i graditi zajednički život. Papa Franjo u apostolskoj pobudnici „Christus vivit“ piše da je poziv na ljubav Gospodinov poziv koji se nudi kroz osjećaje, želje, snove i kojim dvije osobe iz ljubavi tvore jedno tijelo i jedan život. Sakrament ženidbe to obavija Božjom milošću i ukorjenjuje u samom Bogu. Istaknuo je biskup Uzinić kako je u življenju ovog poziva važno otkriti svoju spolnost koja je čudesan Božji dar i koja ima dvije svrhe: uzajamno se voljeti i rađati život. Spolna je ljubav, prema riječima pape Franje, strastvena ljubav zato uvijek vodi darivanju života, život se daje sa strašću, dušom i tijelom.

Obitelj za mnoge mlade i danas predstavlja važnu točku, no poziv na brak i obitelj su danas u krizi.

„Iz Papine poruke proizlazi nekoliko razloga za ovo: sve veći broj rastava, sklapanje drugih brakova, porast jednoroditeljskih obitelji. Suočavanje s ovim razlozima, kod mnogih mladih izaziva krizu identiteta, patnju te ponekad i sami moraju preuzimati odgovornosti kojima još nisu dorasli“, pojasnio je biskup Uzinić. Naveo je i još jedan razlog: kultura našeg vremena, Papinim riječima nazvana kultura prolaznosti koja drži da ništa ne može biti konačno, da nisu moguće odluke koje se mogu donijeti za cijeli život i da je važan užitak trenutka. Zbog navedenog, mnogi se mladi pitaju je li vrijedno zasnivati obitelj, ima li smisla biti vjeran i velikodušan?

Papa odlučno odgovara pozitivno govoreći da obitelji mogu biti najbolji poticaj za sazrijevanje i za najljepšu radost, no da bi mladi to mogli iskusiti, moraju odoljeti opasnosti da im se ukrade mogućnost da ozbiljno ljube i ne smiju se dati prevariti od onih koji predlažu život razuzdanosti koji će na kraju dovesti do samoće. Zato, Papa mlade poziva da budu revolucionari, da idu protiv struje i da se pobune protiv kulture površnoga koja smatra da su nesposobni odgovoriti na izazove života odgovornošću, da su nesposobni za ljubav i neka svojim primjerom pokažu da to nije tako i opredijele se za brak. Također, napomenuo je da nije dovoljno samo se opredijeliti za brak, već i pripraviti: samoizgradnjom, razvijanjem svojih vrlina, osobito ljubavi, strpljivosti, sposobnosti za dijalog i služenje, ovladavanje vlastitom spolnošću koja nije sredstvo za korištenje drugih nego sposobnost darivanja svega sebe drugoj osobi na isključiv i velikodušan način.

„Krist daje milost koja je svjetlost i snaga, koja omogućuje onima koji su ušli u tu avanturu da mogu ostvariti projekt bračnog života u skladu s Božjim planom nadograđujući svoj bračni život na onom prvom i najvažnijem pozivu, a to je krsni poziv“, zaključio je biskup Uzinić Papinim riječima iz apostolske pobudnice Christus vivit.