Povodom ispisivanja slova „Nun“ na prostorije Islamske zajednice u Dubrovniku dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je u petak, 26. rujna pismo dubrovačkom imamu Salkanu ef. Heriću u kojem osuđuje taj čin te poziva na nastavak gradnje dobrih međureligijskih odnosa. Pismo koje je objavio tiskovni ured Dubrovačke biskupije prenosimo u cijelosti.

17514b8d76391f2e346f3959ce956286_XL

Biskup dubrovački Mate Uzinić i imam dubrovački Salkan ef. Herić Foto: Dubrovačka biskupija

„Primio sam vijest o vandalskom činu šaranja Medžlisa Islamske zajednice u Dubrovniku koji oštro osuđujem. Osobito je bolno pisanje arapskog slova ‘Nun’ koji za kršćane u Siriji i Iraku u ovom trenutku ima zastrašujuće i često po život opasno značenje. Tim je ovo šaranje postalo i više od vandalskog čina jer u sebi nosi neprihvatljivu poruku prijetnje. Ovo još više žalosti jer ste Vi vrlo jasno osudili tzv. islamski kalifat i pozvali svoje vjernike da se pridruže pozivu na pomoć progonjenim vjerskim manjinama Iraka i Sirije.

U nadi da će policija pronaći počinitelje, vjernicima islamske vjeroispovijesti u Dubrovniku izražavam bliskost. Istovremeno svim građanima našeg grada želim odaslati jasnu poruku kako ratne situacije iz drugih krajeva svijeta ne smijemo prenositi u našu sredinu, kao niti dozvoliti da naruše međusobno poštivanje i ljudsko razumijevanje koje se trudimo graditi među pripadnicima različitih vjeroispovijesti.

Srdačno Vas pozdravljam sa željom da Svemogući Bog blagoslovi naše međusobne odnose i suradnju!“

Tiskovni ured Dubrovačke biskupije | Bitno.net