“Nemam ništa protiv da se pokuša napraviti neki zakon koji će biti manje loš od onog koji je bio. Ali, svaki zakon je za nas loš jer za nas život počinje začećem i prestaje prirodnom smrću”, izjavio je dubrovački biskup Mate Uzinić u razgovoru za N1, odgovarajući na pitanje o izradi novog Zakona o pobačaju.

“Ranije sam iznio načelo da ne smijemo činiti drugima ono što ne bismo željeli da se nama čini, a to se može primijeniti i na pitanje abortusa. Život počinje začećem i treba završiti prirodnom smrću. U pitanju je ljudski život i mi nemamo pravo, kad je u pitanju život drugih, ni na kakve kompromise.”

Biskup je također istaknuo kako “o svemu treba raspravljati”, ali da “Crkva ne može biti autor ili suautor bilo kakvog zakona koji se tiče abortusa” i “katolički bi političari trebali voditi računa o tome”.

“Veće pitanje za nas u Crkvi od toga kakav će biti sam zakon je to imamo li mi kršćane koji ne govore samo da su kršćani nego i žive kao kršćani. Zakon može biti bilo kakav, ali ako mi imamo izgrađene kršćane koji znaju da život počinje začećem i završava prirodnom smrću i koji žive u skladu s tim, onda i najlošiji zakon može imati mali utjecaj na nas i društvo koje se deklarira kao 80 i nešto posto katoličko i 90 i nešto posto kršćansko.”

Osvrnuvši se na pitanje odnosa vjere i znanosti Uzinić je odgovorio kako je “Katolička Crkva uvijek bila na strani znanosti”.

“Ako je bilo nešto drugo, to su bile marginalne pojave. Suvremena znanost svoje postojanje između ostalog može zahvaliti i kršćanstvu.”

Biskup Uzinić dotaknuo se i nedavno objavljene knjige hrvatskog autora koja propagira teoriju o ravnoj Zemlji, a čiji je predgovor napisao katolički svećenik, istaknuvši kako “nije dobro kad se neznanstvene metode i teorije šire, ali to je posljedica društvenih mreža i mogućnosti da svatko može napisati što ga je volja”.

“Ljudi su lakovjerni i imamo problem koji ste spomenuli”, nadodao je.

Upitan “je li vjeronauk u školama istovremeno i platforma za promicanje konzervativne ideologije”, odgovorio je kako to nije slučaj.

“Mi imamo program vjeronauka koji je odobren od HBK i koji nema toga o čemu govorite. (…) Tu nema nimalo nekakvog konzervativnog i nenaprednog što se kroz to pitanje može pretpostaviti da smatrate. Ne samo da vjeronauk u školi ne unosi nešto takvo nego omogućuje, kad bi mladi to doista usvajali na način na koji mi to želimo da usvajaju, da im pomogne da žive na kvalitetan način ne samo kao članovi Crkve nego i društva.”

“Da nije bilo vjeronauka u školi i da nemamo tu mogućnost s kršćanskom porukom doći do mnoge djece, vjerujem da bi stanje ne samo u Crkvi nego i u društvu bilo mnogo gore”, zaključio je Mate Uzinić.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Bitno.net