– Mi osuđujemo svaku krv, osuđujemo oduzimanje svakog života. Sloboda ima svoja pravila po kojima se treba ponašati. Muslimanski svijet ili ljudi koji čine to u ime muslimanskog svijeta, neću reći islama jer islam s time veze nema, nemaju pravo to raditi – izjavio je prigodom susreta sa dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem dubrovački imam Salkan ef. Herić.

Biskup Uzinić prvi je put posjetio prostorije islamske zajednice u Dubrovniku, a glavni razlog posjeta i srdačnog susreta bio je nedavni zločin koji je potresao Francusku i svijet i koji je u mnogim zemljama poremetio odnose kršćana i muslimana.

– Ovaj susret nije slučajan. Zbog događaja u Europi i svijetu koji remete odnose između naših vjerskih zajednica i mi moramo jasno dati do znanja da se to ne smije preseliti ovdje – rekao je biskup Uzinić, dodavši kako se u vrijeme molitve za jedinstvo kršćana može i treba moliti i za odnose s drugim vjerskim zajednicama.

A upravo u molitvi obojica vjerskih poglavara vide najbolji način i sredstvo ‘borbe’, Kao primjer, efendija Herić spomenuo je čečenske muslimane koji su u petak na javnom trgu ispred džamije održali molitveni skup.

– To su mehanizmi i demokratsko pravo i ove strane da se bori. Sve drugo je islamu strano i ne želim se pravdati, ali moramo se ograditi jer ovi posljednji događaji nisu u duhu Kur’ana. Bog naređuje pravdu i dobročinstvo, a zabranjuje razvrat i nasilje – naglasio je dubrovački imam.

Obojica poglavara složila su se kako su ubojstvo i terorizam veći grijeh protiv Boga i proroka Muhameda od karikatura koje ih vrijeđaju, ali da i sloboda ima svoja ograničenja,  a to je prvenstveno „pravo i dostojanstvo drugog čovjeka“. Sve drugo je zlouporaba slobode.

Izvrsna suradnja kršćanske i muslimanske zajednice u Dubrovniku, kao i njezinih poglavara, bila je vidljiva i prošle godine u zajedničkoj organizaciji humanitarnog koncerta za pomoć progonjenim kršćanima u Iraku i Siriji. I tada je, komentirajući zločine takozvane Islamske države, efendija Herić jasno dao do znanja kako islam strogo zabranuje zločine u Božje ime.

– U islamu je zabranjena kletva, a kamoli nekome oduzeti život, protjerati ga sa svog ognjišta ili uništavati mu dom. Svatko ima pravo na život, a Bog čuje i onoga tko je „najmanji“. Nas muslimane ne čini ravnodušnim ovi posljednji događaji u Siriji i Iraku. Posebno kada se spomene termin „Islamistička država“. I ja sam islamist jer živim po islamskim načelima, ali me to ne čini lošim čovjekom – rekao je tada efendija Herić, nazvavši Islamsku državu fašističkom i ruglom za cijeli islamski svijet, budući da je djeluje po Medinskoj povelji koja svim nemuslimanima jamči slobodu.

Dodajmo kako je islamska zajednica u Dubrovniku prisutna skoro 80 godina, a njezini su članovi, prema riječima dubrovačkog imama, „ugradili sebe u ovaj grad“ što smatra temeljem za daljnji život i suradnju.

U pratnji biskupa bili su generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić i pročelnik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan, dok su predstavnike Dubrovačke biskupije uz efendiju herića dočekali novi predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice u Dubrovniku Fehim Vukotić i dosadašnji predsjednik Haris Bilalović. Prigodom susreta izmijenjeni su i darovi. Imam je biskupu darovao Kur’an i DVD s filmom o islamskoj zajednici u Dubrovniku, a biskup je uzvratio darom monografije Dubrovačke katedrale i DVD-om o prošlogodišnjem Susretu hrvatske katoličke mladeži zahvalivši imamu na podršci SKHM-u.

Osjećaj uzajamnog poštovanja i srdačne suradnje kršćanske i islamske zajednice u Dubrovniku još je jedan primjer izvrsne integracije muslimana u Hrvatskoj o kojoj je govorio i zagrebački imam i predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović.

Miodrag Vojvodić / Bitno.net