Korizma

“Slaveći dragu svetkovinu Gospe Karmelske, sve vas srdačno pozdravljam. Pozdravljam i žitelje Povalja, Novoga Sela, Sumartina i dakako Selaca, sve koji pripadaju općini koja slavi svoju dragu Gospinu svetkovinu, na poseban način načelnika općine Ivana Marijančevića i njegove suradnike”, rekao je biskup Štambuk u uvodu u misno slavlje, zaželjevši svima dobar napredak.


“Što je ono što nas k njoj dovodi? Što je ono što nas oko nje okuplja, oko njezina lika? Kao da čujemo: ‘Djeco moja, ako me budete slušali, nećete se postidjeti. Ja sam Majka lijepe ljubavi, Majka koja vodi brigu o svoj svojoj djeci”, rekao je u homiliji hvarski biskup, ustvrdivši da Marijin blagdan okuplja, povezuje, stvara zajedništvo.

U nastavku homilije biskup Štambuk upozorio je na određena okupljanja mladih, rekavši:

“I na našim otocima događaju se neka čudna okupljanja koja iza sebe ostavljaju 30 tona smeća, 2 000 mladih koji su uhićeni, 300 eura za pokvareni heroin, a i mlade koji su završili ili će završiti na psihijatriji. Kao da ljepota i pristojnost više nisu izazovi. Dragi mladi, ljepota i pristojnost ostaju vrijednosti kojih se ne trebate nikada sramiti”, rekao je, uz ostalo, mons. Štambuk, podsjetivši okupljene vjernike na Susret hrvatske katoličke mladeži koji je 26. i 27. travnja okupio u Dubrovniku 35.000 mladih.

Podsjetimo, nedavno je u Splitu i na otoku Hvaru održan festival elektronske glazbe Ultra koji je okupio mlade iz cijeloga svijeta i koji je imao svoju mračnu stranu koju je biskup spomenuo: narkotike zbog kojih je uhićen ili kažnjen čitav niz ljudi, a puno je mladih završilo u bolnici zbog intoksikacije.

“Dragi mladi, ne dajte se opiti od ovoga svijeta, ne dajte se sramiti onoga što učinite. Ako samo kriminal gospoduje svijetom, onda je to smrt ideala. Kranjčević nam jasno govori: ‘I tebi baš što goriš plamenom od ideala silnih, vječitih, ta sjajna vatra crna bit će smrt, mrijeti ti ćeš kada počneš sam, u ideale svoje sumnjati’. Nikada nemojte sumnjati u ljudske i kršćanske ideale”, poručio je mladima biskup Štambuk, pozvavši roditelje da njeguju i čuvaju ideale obiteljskoga života. “Draga Gospe Karmelska, pred tobom stoji puk Božji, stoji i prosi milost. O nebeska Kraljice, ti znadeš najbolje sve naše nevolje, o spasi nas. Čuvaj naše mlade da bi krenuli putem finoće, dobrote, poštenja i plemenitosti”, zaključio je biskup Štambuk.

Prije završnoga blagoslova pred župnom crkvom, biskup Štambuk je rekao: “Drago mi je vidjeti vas okupljene oko njena lika s različitih strana našega otoka. Ne bojte se nikada otvoreno i normalno pristupiti Gospi za vaše zajedništvo. Gospa će uvijek biti stvarateljica dobroga zajedništva i urednoga obiteljskoga života”, poručivši kako Gospa uvijek nudi stablo života mjesto stabla smrti.

IKA | Bitno.net