BiskupFoto: IKA
U pripravi blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 9. kolovoza prognaničko naselje u Kovačevcu nedaleko Nove Gradiške. U naselju je oko šezdeset uglavnom starijih prognanika iz Bosne i Hercegovine skupljenih s različitih strana Hrvatske koji nemaju mogućnosti biti smješteni u bolje uvjete nego u montažne kućice. Biskup je s njima slavio misu u dvorani usred naselja zajedno s Josipom Marićem, župnim vikarom iz novogradiške župe Bezgrješnog začeća Marijina i tajnikom Josipom Homjakom. Među prognanicima bila je i skupina vjernika župe Bezgrješnog začeća te dječji zbor iz te župe predvođen redovnicama. U pozdravu biskup je podsjetio kako sv. Lovro povezuje cijelu Požešku biskupiju u njezinu zajedništvu, da ovom misom prigodom njegova blagdana želi posvjedočiti svima u prognaničkom naselju da su i oni dragocjeni dio tog zajedništva te povjeriti njihove patnje i nevolje njegovoj mučeničkoj žrtvi.

U homiliji biskup je na temelju prvog čitanja iz Jeremije proroka protumačio značenje babilonskog sužanjstva u koje je dospio židovski narod, istaknuvši da mu je gubitak svega izvanjskoga pomogao kako bi se obnovio u nutarnjoj čistoći i potpuno oslonio na Boga, sklopio novi savez s Bogom, upisan u srce. Kazao je kako Isus u pročitanom evanđelju, nakon što je Petar ispovjedio da je on Sin Božji, naviješta svoju smrt u kojoj će biti lišen svake ljudske moći da bi na križu pobijedila snaga Božje ljubavi, bio uspostavljen novi savez između Boga i čovjeka, pobjeda života nad smrću. Kazao je da se slično dogodilo i s mučenicima koje slave, ali da ih na svoj način slijede i stanovnici prognaničkog naselja. Biskup je nazočnima kazao da im je sve oduzeto, i domovina i dom, imanje i obitelj, ali da im je ostao Bog, kojem mogu biti vjerni cijelim svojim srcem i tako postati hrvatski prostor najdublje povezanosti s Bogom, savezništva s njime u kojem se ostvaruju istinske hrvatske pobjede. Biskup je ohrabrio prognanike da ne tuguju za onim što su materijalno i izvanjski izgubili, nego se raduju rastu snage Božje u njima po vjernosti koju mu svakodnevno svjedoče. Poželio im je da u mučeničkom trpljenju i smrti svetaca prepoznaju dostojanstvo i smisao svojih patnji, siromaštva i staračke nemoći sjedinjenih s Isusom. U tom duhu čestitao im je blagdan sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije.

Na završetku slavlja biskup je zajedno sa svima nazočnim molio molitvu za Požešku mjesnu Crkvu. Nakon mise zadržao se s prognanicima u razgovoru, a tajnik Homjak im je podijelio novčanu pomoć Požeške biskupije. (ika/bitno.net)