ProcesijaFoto: IKA
Svečano euharistijsko slavlje započelo je ulaznom procesijom s likom Gospe od Suza, a predvodio ga je požeški biskup dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji s beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, generalnim vikarom te nadbiskupije fra Leopoldom Rohmesom te brojnim drugim svećenicima. Biskup je najprije uputio pozdrav Gospi od Suza pred njezinim likom, podsjećajući kako je prije sedam godina prigodom 50. obljetnice njezina štovanja u Pleternici pohranjen u njezin lik dio platna kojim su bile obrisane suze provrele u Sirakuzi 1953. godine. Dodao je kako je njezin dragi lik u Pleternici znak velike nade i utjehe da je i u našim sadašnjim osobnim i narodnim nevoljama i tjeskobama ona prisutna na životnom putu ovom suznom dolinom.

Rektor svetišta Antun Ćorković izrazio je dobrodošlicu biskupima i drugim hodočasnicima. Biskup Škvorčević je u uvodnoj riječi pozdravio sve nazočne, posebno beogradskog nadbiskupa te podsjetio na povezanost Požeške i Beogradske nad/biskupije po prvom beogradskom nadbiskupu Rafaelu Rodiću, rođenom u Nurkovcu kraj Požege, koji je svoje umirovljeničke dane proveo u požeškom franjevačkom samostanu gdje je i preminuo te pokopan na požeškom groblju sv. Ilije. Biskup je pozdravio i predstavnike javnih vlasti, potpredsjednika Sabora Tomislava Čuljka, saborske zastupnike, župane, gradonačelnike, načelnike općina i druge.

„S posebnim poštovanjem pozdravljam očeve i majke koji su došli s malenom djecom da bi ovdje sa svima nama otvorili svoja srca Bogu živome, da nas on zahvati u našim nemoćima, te naša Hrvatska ne bude domovina slabosti i nemoći nego snažna i hrabra, zemlja ponosnih ljudi. U tome će nam pomoći zagovor Isusove majke kojoj povjeravamo svatko sebe, svoje obitelji, a posebno našu biskupiju koja slavi petnaestu obljetnicu postojanja”, istaknuo je biskup.

U homiliji biskup je podsjetio kako živimo u svijetu mnogih govora, specijaliziranih medija koji se služe ljudskom riječju u namjeri da nas pretvore u sluge svojih interesa, oduzmu dostojanstvo i slobodu. „Sabrali smo se oko Božje riječi koja ne podilazi, niti zavodi, ne vara niti ponižava, nego kako čujemo u današnjem drugom čitanju, ona je riječ ‘vjerna i istinita’. Kojeg li dragocjenog trenutka ljudi iz ovog dijela naše hrvatske domovine koji su se danas u Pleternici svojim pozornim srcem okupili oko takve Božje riječi u zajedništvu s Marijom Isusovom majkom”, rekao je biskup. Podsjetio je kako je po svjedočanstvu prvog čitanja Jeremija prorok svome narodu u najtežim povijesnim trenucima babilonskog sužanjstva skrenuo pozornost na Božju riječ, potaknuo ga da je posluša, a ona ga je pozvala da prestane kukati, obriše suze – jer za njega ima nade. Biskup je podsjetio da se i u našem sadašnjem hrvatskom trenutku puno toga srozava i ruši, da mnogi sumnjaju, ne vide ništa više od ruševina, pretvaraju svoju svakodnevicu u kuknjavu i beznađe.

Podsjetio je kako Crkva i danas nastoji biti proročki glas u hrvatskom društvu kao što je to bila tijekom njegovih trinaest stoljeća, kada je u mnogim bezizlaznim situacijama svjedočila da ga nije napustio Bog. On nam je davao nadu, svjedočio svoju nježnu samilost, osobito u marijanskim svetištima. Te Božje nade, istaknuo je biskup, nisu ugasle ni u razorenom Voćinu kao ni u Pleternici gdje se na ruševinama crkve prije 57 godina počelo moliti Gospi od Suza. Premda je sve izgledalo bezizlazno, pobijedila je Božja nježnost. Biskup je protumačio vjernicima kako čovjek najbolje i najtočnije čuje kad sluša Boga te da je radostan što se i ovom prigodom veliko mnoštvo okupilo u Pleternici oko Gospe i potvrđuje da i danas postoje u Hrvatskoj srca koja čuju Boga i koja se ne daju prevariti nekim ljudskim zavođenjima nego s Marijom trajno istražuju što to govori Bog čije su riječi jedine vjerne i istinite.

„Nitko nam nije ostao tako vjeran u našoj trinaeststoljetnoj povijesti kao Bog naš u Isusovoj Crkvi i nitko nam nije ostao tako vjeran kao Marija, najvjernija odvjetnica Hrvatske. Vaši dolasci u marijanska svetišta diljem naše biskupije i Hrvatske svjedoče da ova naša Hrvatska nije izgubljena zemlja i ne može postati nemoćna dokle god postojite vi sa svojim obiteljima, djecom i mladima koji otvarate svoja srca za živu Božju riječ. Kroz sudjelovanje na misnim slavljima, osobito u marijanskim svetištima, postajemo duhovno jači i čvršći narod. Ta duhovna jakost jest Božja nada prisutna u nama. Ne može se razoriti biće ovoga naroda pa niti protunaravnim i protubožjim zakonima izglasanima u Hrvatskom saboru, dok je u njegovu srcu živ Božji zakon, veći i čvršći od svih ljudskih zakona”, poručio je biskup. Istaknuo je kako ne smijemo dopustiti da stvarnosti našeg života kao što su brak i obitelj budu razorene jer ćemo tako postati društvo bez vrijednosti i izgubljen narod.

Svečano euharistijsko slavlje imalo je svoj pučki upečatljiv završetak u procesiji s likom Gospe od Suza, tijekom koje su hodočasnici svijećama, poklicima i pjevanjem marijanskih pjesama iskazali odanost Isusovoj majci. Taj pobožni čin biskup je zaključio molitvom predanja Majci Božjoj. Zahvalio je nazočnima za vjerno i odano srce kojim su sudjelovali na slavlju, te je nadbiskupu Hočevaru uručio medalju Gospe od Suza izrađenu o pedesetoj obljetnici njezina štovanja u Pleternici. (ika/bitno.net)