Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je pismo pripravnicima za prvu pričest i potvrdu, u kojem im je poručio da će ovogodišnji župni vjeronauk pohađati online kako bi se na vrijeme mogli pripremiti za sakramente.

“Dragi pripravnici za prvu svetu pričest i potvrdu! Zajedno s vama i vašim roditeljima nestrpljivo iščekujem trenutak završetka izvanrednog stanja uzrokovanog koronavirusom, da možemo u radosti i miru održati i slavlja prve svete pričesti i potvrde. Obavijestit ćemo vas o datumima navedenih slavlja, čim ih bude moguće odrediti.”

“Zahvalan sam svima koji vam omogućuju pripravu za spomenuta sveta slavlja putem interneta. Pastoralni centar naše Biskupije s požrtvovnom ekipom vjeroučitelja pripremio je građu po kojoj će svećenici i vjeroučitelji zajedno s vama i vašim roditeljima raditi kako biste se na vrijeme pripravili za tako važan duhovni događaj kao što je slavlje svete pričesti i potvrde”, napisao je Škvorčević.

Građa je podijeljena u pet osnovnih tema koje su osmišljene kroz kratki prikaz sadržaja teme i radni list, kako bi ga pripravnici bez većih poteškoća mogli riješiti u svojemu domu zajedno sa svojim roditeljima.

Za prvopričesnike građa sadrži teme: Nedjelja – dan Gospodnji i moja župna zajednica, Posljednja večera – euharistija, Dijelovi mise – služba riječi i euharistijska služba, Ispit savjesti i sakrament pomirenja te Moje mjesto u Crkvi; dok građa krizmanike sadrži teme: Crkva – djelo Duha Svetoga, Sakramenti – dioništvo Božje milosti, Sveta Potvrda, Slavlje sakramenta Potvrde i Moje mjesto u Crkvi.

U određenim temama predviđeni su i prigodni video (animirani) filmovi, a za krizmanike i interaktivni kvizovi i igre, kao dodatni katehetski sadržaj. Na kraju su još dodani i osnovni molitveni obrasci za obje katehetske skupine.

“Priprava za sakrament prve svete pričesti i potvrde ne sastoji se samo u tom da nešto naučite, nego da se uputite u život po vjeri” istaknuo je u drugom dijelu svojeg pisma požeški biskup, pozvavši mlade primatelje sakramenata da među svoje obaveze uvrste “molitvu, čitanje Svetoga pisma, razmišljanje o životu kao Božjem daru, sudjelovanje u svetoj misi i provođenje u život onoga na što vas Isus poziva”.

“Na taj način postignut ćete dragocjeno iskustvo dubine, punine i smisla svoga postojanja. Ne zaboravite da vam je to čak potrebnije nego li steći određene tehničke vještine kojima ćete se snalaziti na različitim razinama života. Jer oblikujući život u zajedništvu s Bogom, oslanjate ga na čvrst temelj, koji vam je potreban napose u teškim situacijama vašeg života”, poručuje Škvorčević.

Na kraju svog obraćanja biskup je zazvao na sve njih, njihove roditelje, svećenike i vjeroučitelje Božji blagoslov.

IKA | Bitno.net