Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 22. prosinca božićnu poruku u kojoj je iznio kritiku mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na proslavu misa u božićno vrijeme.

„Ograničenja postavljena kod nas ovih dana za euharistijska slavlja i samu proslavu Božića zaoštrila su pitanje: Kako biti vjernik u doba pandemije? Nacionalni stožer civilne zaštite i hrvatska Vlada zaslužuju svaku pohvalu i zahvalu za sve što čine da očuvaju zdravlje hrvatskih građana i organiziraju zdravstveni sustav u teškim okolnostima. No, epidemiološki stručnjaci i javni politički dužnosnici u donošenju mjera polaze gotovo isključivo od zdravstvenog i gospodarskog kriterija, stavljajući kršćane u nezavidan položaj“, napisao je Škvorčević.

Požeški biskup nadležne je kritizirao jer se, kako kaže, „upuštaju u područje vjere za koje nisu mjerodavni“ što se odnosi na stavljanje „u isti ravan“ sudjelovanje vjernika na misama s odlaskom građana u trgovine, poduzeća, škole, gostionice, kafiće, teretane.

„Ovdje se ne radi samo o pitanju ograničavanja broja vjernika na svetoj misi, nego o daleko dubljem problemu mogućnosti kršćana da i u sadašnjim okolnostima ostvaruju svoj vjernički identitet u Crkvi kao ustanovi božanskog podrijetla“, smatra biskup.

Škvorčević je miješanje javnih dužnosnika u vjersko područje prepoznao u „mjerama kojima određuju ili preporučuju vrijeme u koje će se slaviti božićna misa polnoćka, koliko će vjernika na njoj sudjelovati i kako će biti u crkvi raspoređeni, što će se i kako pjevati, koliko će sveto slavlje vremenski trajati, kako će duga biti homilija, na koji se način vjernici trebaju pričešćivati“, ustvrdivši kako je navedeno posljedica izostanka kvalitetne komunikacije između HBK i predstavnika vlasti.

Kao potkrepljenje svoje tvrdnje požeški biskup se pozvao na pismo Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata iz 15. kolovoza ove godine u kojem je istaknuto kako: „Liturgijski propisi nisu područje na kojem građanske vlasti mogu vršiti svoju zakonodavnu vlast, već samo nadležne crkvene vlasti.“

Osim toga, Škvorčević je obustavu ili ograničenje okupljanja na misnim slavljima prepoznao kao zadiranje „u područje savjesti“, te zapitao mogu li vlasti „očekivati od biskupa, svećenika i drugih vjernika da provode odredbe koje su u suprotnosti s njihovim vjerničkim identitetom“.

„Sudjelovanje na svetoj misi nije disciplinsko, pravno ili samo moralno pitanje, nego identitetsko pitanje svakog vjernika te ga crkveni službenici nemaju pravo osloboditi od toga da živi u skladu s bîti svoje vjere, na isti način kao što ih mogu odriješiti od disciplinske obveze posta i drugih vjerskih dužnosti iste vrste. O tome može odlučiti samo vjernik po vlastitoj savjesti, provjerivši je li to za njega moguće ili nemoguće, je li spriječen to ostvariti ili nije“, napisao je.

Pred kraj teksta požeški biskup je naglasio kako svojim pismom ne želi obezvrijediti mjere koje se poduzimaju za obranu širenja pandemije niti obeshrabriti ljude da ih provode „među ostalim i cijepljenjem“ nego da se „zauzima da se pri tom poštuje specifičnost Crkve“.

„Katolik se zacijelo može tako prilagoditi poštivanju mjera protiv zaraze koronavirusom da se ne odrekne svoga vjerničkog identiteta i da to od njega nitko ne zahtijeva zbog bilo kojeg razloga“, zaključio je svoje pismo Škvorčević, zazvavši na vjernike Božji blagoslov.