“Nedjelja ne može biti prepuštena samo ekonomiji”, poručio je danas biskup Ivan Šaško, dodavši kako ona svim drugim danima “daje smisao”.

“Budući da u Ljubavi čovjek poprima i očituje Boje lice, a Bog uzima lik čovjeka, Radosna je vijest da čovjek živi od dara i to od dara od ljubavi. U tome mu pomaže Dan Gospodnji, nedjelja, koji daje smisao svim njegovim danima, i euharistija u njemu, u blizini braće i sestara”, rekao je pomoćni biskup zagrebački u propovijedi tijekom mise koju je služio u crkvi Tijela Kristova, u zagrebačkom naselju Sopot.

“Zbog toga nedjelja ne može biti prepuštena samo ekonomiji. Ona je dublje pitanje i odgovor, poglavito smisla, oblikovanja života i kulture koja je u hrvatskome narodu građena uvelike na kršćanstvu i evanđelju; nedjelja je pitanje i odgovor ljubavi u Duha koji nam je dan.”

Tumačeći Isusove riječi, biskup Šaško posebno se zaustavio na prvim riječima Evanđelja: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati…“, objasnivši da Isus nikoga ne prisiljava i ništa ne nameće baš kao što se ni ljubav i radost ne mogu nametnuti.

“I sve što ne osjećamo svojim, prihvaćenim, nego nam je nametnuto, postaje teško i nepodnošljivo. Takve su i zapovijedi koje moramo trpjeti. Na slavljima na kojima se ‘mora’ slaviti nema slavlja; u Crkvi u kojoj se ‘mora’ biti dobar nema dobrote; u ljubavi u kojoj se ne daje drugomu u radosti, ljubav se gasi; u zahtjevima, u očekivanjima koja mirišu na sebičnost, nalazi se najkraći put do nezadovoljstva.”

“Kršćanske zapovijedi su poziv; traže odgovor srca i baš zato su više od zapovijedi. I židovska predaja o zapovijedima govori kao o svjetlu, pouci, daru, Božjoj ljubavi”, poručio je biskup Šaško dodavši kako “zbog toga odstupanje od njih postaje ranom na našemu srcu, a ne u zbirci pravila.”