Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, hvarski biskup Petar Palić, u „Točki na tjedan“ na N1 komentirao je odluku upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelberta Guggenbergera koji je zabranio da se ove godine u svibnju slavi misa na bleiburškom polju.

Biskup je, prenosi IKA, poručio da je „ta odluka za sada takva kakva je i u ovom trenutku je odluka koja je na snazi i koje će se biskupi držati“.

Rekao je da je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić uputio pismo predsjedniku Austrijske BK, kardinalu Christophu Schönbornu, u kojem ga je upoznao s ovom situacijom i u kojem je zatražio da se ta odluka preispita. „Mislim da će dvije biskupske konferencije riješiti to pitanje. U kojem smjeru, hoće li ostati zabrana ili će to biti nešto drugo, ne mogu reći“, prokomentirao je biskup Palić.

„Mislim da bi se, bez obzira hoće li se euharistija služiti ili ne, sve trebalo raditi u dogovoru s Crkvom u Koruškoj. Treba također napomenuti da se tamo slavlja održavaju od 1953. godine, u nekom obliku. HBK je 2003. godine preuzeo organizaciju liturgije. Ne cijele komemoracije, nego liturgijskog slavlja“, pojasnio je mons. Palić i istaknuo da Crkva u Austriji nema nikakve primjedbe na euharistijsko slavlje koje je u organizaciji HBK. „Dogodilo se ono što je mons. Engelbert Guggenberger, koji je autor pisma HBK, htio da se izbjegne, on je zapravo cijeli taj skup i misu prebacio na političko polje“, primijetio je biskup Palić.

Na pitanje nije li misa na Bleiburgu i do sada bila na političkom polju, „upakirana“ u sve, biskup Palić je odgovorio: „Nije bila ‘upakirana’. Znamo kad misa počinje, kad završava. U vrijeme slavlja mise sigurno nije bilo političkih govora. Oni su i prošle godine u Austriji rekli da je to zbilja, uz neke manje provokacije, bilo dostojanstveno slavlje. Naš argument koji smo od početka isticali je jedan i jedini – da želimo dostojanstveno euharistijsko slavlje za sve žrtve Bleiburga. Povjesničar nisam, ali ne bismo smjeli mi svi to gledati jednostrano, nisu to samo ustaške žrtve, tamo ima i mnogo civila. Želimo komemoraciju svih tih žrtava”.

Na komentar da su lani austrijske vlasti pritvorile nekoliko hrvatskih državljana zbog podizanja desnice i uzvikivanja „Za dom spremni”, biskup je odgovorio: „Postoje pojedinci, provokacije, ali ne može se gledati u cjelini. Mislim da je svima stalo da za vrijeme mise ne bude nikakvog incidenta, a znamo da ga prošle godine nije bilo. Nama u Hrvatskoj potrebno je još uvijek puno preispitivanja, nama u Hrvatskoj potrebno je i preobraćenje da bismo mogli s ove vremenske distance pokušati razumjeti ono što se događalo. Osuditi ono što je bilo negativno, a prihvatiti ono što je bilo pozitivno. Govorim općenito o našoj prošlosti, ne samo za vrijeme Drugoga svjetskog rata”. Biskup Palić pri tome je istaknuo da se Crkva u Hrvatskoj jasno distancirala od ustaštva i svih totalitarnih režima.

Rekao je i da se nije raspravljalo o mogućnosti da se misa slavi u Teznom u Sloveniji.

*Pročitajte više: Mate Mijić o odluci austrijske biskupije: Krštenim dušama uskraćuju misu zadušnicu na Bleiburgu zbog politike

IKA | Bitno.net