MrzljakFoto: IKA
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u četvrtak 30. kolovoza u atriju dvorca Batthyany uz kapelu Uzvišenja sv. Križa tradicionalno euharistijsko slavlje kojim u ludbreškom svetištu počinju svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove. U atriju dvorca okupili su se brojni vjernici i hodočasnici iz različitih krajeva zajedno s bogoslovima Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije koji su ovim misnim slavljem u Ludbregu završili četverodnevni duhovni susret. U koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik i čuvar svetišta preč. Josip Đurkan, župnik iz Margečana Alojzije Pakrac, Krunoslav Novak te rektor zagrebačke bogoslovije preč. Anđelko Košćak.

U homiliji biskup se upitao „možemo li zamisliti život bez vode koja čisti, pere i daje nam život”, dodavši da je upravo Krv Kristova ta koja čisti i pere savjest od „mrtvih djela”. Napomenuo je da su „mrtva djela” zlo, grijeh i sve ono što čovjek čini protiv zemaljskoga, ali i vječnoga života.

„Krv Kristova je sredstvo koje pomaže da uvijek budemo novi ljudi”, rekao je te se upitao kako to da čovjek ne prepoznaje sredstvo čišćenja savjesti: kako to da čovjek 21. stoljeća, koji je danas toliko napredovao, koji toliko zna i koji se hvali da je danas napredovao u svemu, i dalje ne prepoznaje ono što čisti savjest od „mrtvih djela”? „Vjerujem da je štovanje Predragocjene Krvi Kristove uvijek jedan poticaj da razmišljamo o toj tajni presvete euharistije, te da se klanjamo Predragocjenoj Krvi kako bi ona bila ta koja će oprati savjest od „mrtvih djela” da bismo činili djela života i živjeli novim životom”, poručio je biskup Mrzljak.

Nakon mise procesija s pokaznicom Predragocjene Krvi Kristove uputila se prema župnoj crkvi Presvetoga Trojstva gdje su vjernici sudjelovali u pjevanoj večernjoj koju je predvodio varaždinski biskup. Nakon toga mnogi su ostali u tišini i skrušenoj molitvi sudjelujući u pobožnosti Getsemanske ure. (ika/bitno.net)