Dubrovački biskup, Mate Uzinić, dao je intervju za Hrvatski tjednik u kojem se osvrnuo na kontroverze oko Istanbulske konvencije te odluke o njezinu ratificiranju koju bi uskoro trebao donijeti Hrvatski sabor.

Upitan kako komentira Istanbulsku konvenciju, Uzinić je poručio kako je njegov stav “sadržan u priopćenju sa sjednice Vijeća HBK za život i obitelj”, a u kojem se navodi kako se njome “stvara opasnost da se pojmovi ‘rod’, ali i ‘spol’ odmaknu od ontološke datosti i prepuste interpretativnom relativizmu i diskreciji.

Kao primjer tog relativizma posebno se navodi članak 3. c konvencije u kojem se pojam rod definira “kao društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnim za žene i muškarce”.

Osvrnuvši se dodatno na priopćenje Vijeća HBK, Uzinić je istaknuo kako je njime jasno poručeno Hrvatskom saboru, a “osobito zastupnicima koji dijele katolički svjetonazor, da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju”.

Dubrovački biskup posebno je naglasio ulogu savjesti koja bi trebala biti presudna kod saborskih glasanja o moralnim pitanjima, istaknuvši kako se nada da će, kad bude stavljeno na dnevni red, pitanje konvencije “biti oslobođeno stranačke stege i da će saborski zastupnici ovaj put, ali i svaki put ubuduće kad budu na stolu slične svjetonazorske teme, moći glasovati po svojoj savjesti, a da za to nemaju posljedice u vlastitoj stranci. Bez toga kršćani teško mogu biti članovi bilo koje stranke”.

Upitan postoji li u današnjem društvu, u svijetu i Hrvatskoj, snage oduprijeti se odredbama koje se nameću iz lijevih liberalnih smjerova, Uzinić je odgovorio kako se nada da ima.

“Znadem da nije lako, da nam se teško snalaziti u svijetu u kojemu je sve prisutnija diktatura relativizma i sve snažniji sekularizam. Izazovi s kojima se suočavamo mi kršćani u Europi i svijetu, a tako i u Hrvatskoj, nisu, međutim, samo lijevo-liberalni, nego su također desno-radikalni. I jednima i drugima se najbolje možemo oprijeti tako što se nećemo sami dati od njih zarobiti, nego ćemo kao kršćani biti i ostati svjedoci Isusa Krista i njegove ljubavi u društvu i vremenu u kojemu živimo”.

Bitno.net