Poštovana braćo svećenici,

kao što znate Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je na poticaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) odlučio započeti s popuštanjem mjera restrikcije s obzirom na pandemiju COVID-19, koje su bile na snazi od 19. ožujka ove godine i zbog kojih od tog datuma nismo mogli slaviti Euharistiju i imati druga slavlja s narodom u našim crkvama.

Svi smo kroz ovo vrijeme najsvetijih dana u godini zbog toga jako trpjeli, ali nije bilo drugog rješenja da bismo zaštitili ljude od moguće zaraze i njezinih posljedica. Sada kada je pandemija malo popustila zahvaljujući discipliniranosti naših ljudi i zauzetom radu Stožera za civilnu zaštitu i Zavoda za javno zdravstvo, dopušta nam se započeti s našim vjerničkim slavljenjima pod određenim uvjetima koja je propisao HZJZ. Budući da smo svjesni da opasni virus još nije nestao moramo biti razboriti i savjesno respektirati navedene uvjete da se ne bi vratili na stanje od prije mjesec i pol dana.

Dostavljamo vam te odredbe te molimo da s njima upoznate vjernike i nastojite koliko je više moguće savjesno ih se pridržavati. Znam da neće sve biti jednostavno i lako, ali se trudimo biti odgovorni.

S obzirom na dezinfekcijska sredstva i maske stupite u kontakt s vašim gradskim ili općinskim Stožerima i upitajte da li oni imaju kakvih zaliha da bi vam mogli pomoći ili postoje neke druge mogućnosti.

U ovim odredbama, doduše, ne spominju se izričito Prva pričest i Krizma, ali dok su na snazi navedeni uvjeti to neće biti moguće realizirati. O tome bih htio razgovarati sa svima vama na susretu koji ćemo organizirati nakon 11. svibnja, kada se nadamo da će biti ukinute propusnice i biti normalna komunikacija između županija, a možda dođu i još neka dodatna popuštanja u odredbama. O susretu ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

U odredbama imamo i precizne upute s obzirom na sakrament ispovijedi. Ja bih molio sve svećenike da omoguće taj sakrament svima koji to žele, u sakristiji ili prikladnoj dvorani. Neka svaki svećenik odredi vrijeme (od-do), barem dva dana u tjednu u kojem će biti na raspolaganju za ispovijed i neka o tome obavijesti vjernike stavljajući tu obavijest na oglasnu ploču ili na vrata crkve, na web stranice i društvene mreže župe.

Ako budete imali kakvih poteškoća ili budete imali potrebu nekih dodatnih pojašnjenja javite se Biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

Srdačno vas pozdravljam, sa željom da u ovaj novi početak krenete puni poleta i dobre volje u služenju narodu kojemu vas je Providnost povjerila.

+ Zdenko Križić, biskup

Bitno.net