Draga braćo svećenici i dragi vjernici!

Sveti Otac, papa Franjo, uputio je poziv cijeloj Crkvi da se održe biskupijske Sinode u svim mjesnim Crkvama diljem svijeta. Preporučeno je da otvaranje Sinode bude u nedjelju 17. listopada ove godine. Budući da bi našim svećenicima nedjeljom, zbog većeg broja svetih Misa, bilo otežano sudjelovanje na otvaranju Sinode, naša biskupija je to premjestila na subotu 16. listopada.

Do sada su se Sinode u Crkvi organizirale na način da na nju budu pozvani u Rim biskupi iz svih dijelova svijeta gdje bi se onda razgovaralo o najaktualnijim pitanjima i problemima Crkve. Međutim, sada je papa po prvi puta htio da se organiziraju Sinode u svim mjesnim Crkvama na kojima neće sudjelovati isključivo biskupi ili svećenici, nego i vjernici svake pojedine Crkve i gdje bi se zajednički razgovaralo o stanju mjesne Crkve, njezinim problemima i perspektivama. S ovim se želi naglasiti da su svi krštenici jednakopravni članovi Crkve i u tom smislu odgovorni za njezin život i njezino poslanje.

Koliko god se sve ovo znalo davno prije, sada se to htjelo jače istaknuti sa željom da to postane mentalitet svih članova Crkve. Biskupi, svećenici i vjernici moraju zajedno vrednovati hod Crkve u svakoj biskupiji, ukazati na ono što nije dobro i na ono što treba promijeniti, a osnažiti i promicati ono što je hvale vrijedno. S ovim Crkva želi da se jače čuje glas vjernika, da vjernici imaju veći utjecaj na hod Crkve, da zajedno sa svima drugima donose važne odluke za sadašnjost i budućnost Crkve.

Tri su glavne teme koje Sinoda treba sagledati i o njima intenzivno razgovarati jer su od velike važnosti za Crkvu. To su: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.

Potrebno je vrednovati zajedništvo vjernika u svakoj mjesnoj Crkvi i vidjeti koliko se svi (biskupi, svećenici i vjernici) osjećaju kao jedno tijelo Crkve, koliko surađuju i zajednički donose odluke za dobro Crkve. Ne mogu biti samo biskupi i svećenici koji će donositi smjernice za hod Crkve, nego u to moraju biti uključeni i vjernici.

Glas vjernika se mora čuti i njihove primjedbe primiti srcu, te zajedno s njima tražiti najbolja rješenja. Jer Duh Sveti ne govori samo preko nekih članova Crkve, nego to može činiti i preko onih koji su najslabiji, rubni.

U programiranju hoda Crkve nitko ne smije biti isključen. Zato je tako važno da i vjernici dadu svoje viđenja stanja u Crkvi i svoje sugestije da bi Crkva bila što vjernija Isusovim željama.

Zbog toga je izuzetno važno sudjelovanje vjernika u svim inicijativama Crkve. Važno je da vjernici postanu svjesniji tih svojih prava, ali i svoje odgovornosti za Kristovu Crkvu.

Jednako tako je važno da kod vjernika poraste svijest da su po samom krštenju poslani biti nositelji i navjestitelji Isusove Radosne vijesti. Kakvu će Crkvu, odnosno Isusa, upoznati današnji svijet zavisi od života i svjedočanstva svakog kršćanina.

Naša Gospićko-senjska biskupija pozvala je određeni broj vjernika laika da sudjeluju u radu naše biskupijske Sinode kao njezini punopravni članovi, gdje ćemo analizirati stanje naše mjesne Crkve, davati primjedbe i sugestije, ukazivati na ono što treba popraviti ili promijeniti, i na kraju napraviti pisani sažetak našega rada i važnijih odluka koje će biti objavljene. Ali i svi drugi vjernici i ljudi dobre volje se mogu uključiti u rad naše biskupijske Sinode svojim pismenim prijedlozima u kojima će nam ukazati na ono što smatraju da nije dobro, što ih možda boli, te sugerirati rješenja za te slabe strane naše Crkve. Tako će se i njihov glas čuti na Sinodi, a primjedbe i prijedlozi uzeti u razmatranje. Ako bi se netko želio i uživo uključiti u rad Sinode neka se dopisom obrati na adresu Gospićko-senjske biskupije, bilo direktno ili preko svoga župnika, pa će biti pozvan na jedno od zasjedanja gdje će moći živim glasom predočiti ono što smatra važnim.

Svima nam je cilj da Crkva u našoj biskupiji ima što svjetlije Isusovo lice i bude što sličnija njegovom srcu, da vjernici u njoj mogu jače iskusiti njegovu prisutnost i njegovo djelovanje. Zato će nam svaka dobronamjerna primjedba i sugestija naših vjernika biti dragocjena u nastojanju da nam Crkva, Zaručnica Kristova, bude bez ljage i bore, sveta i bez mane (Ef 5,27).

Osim toga pozivamo sve naše vjernike na molitvu da Duh Sveti vodi i upravlja našom Sinodom, da nam svima udjeli svoje svijetlo da možemo vidjeti cjelovitu istinu naše Crkve i zauzeto djelovati i da ona bude pročišćena svijetlom Duha od svega onoga što nagrđuje njezin božanski izgled.

U tom smislu smo tiskali i sličice za ovaj povijesni događaj naše mjesne Crkve i na njoj molitvicu koju preporučujemo svim vjernicima kao svakodnevni uzdah ljubavi Bogu da on svojim blagoslovom prati naš rad i život naše mjesne Crkve.

Stavljamo ovu našu Sinodu pod posebnu zaštitu Majke Božje Krasnarske, zaštitnice naše biskupije, kao i svetog Josipa u čijoj godini se odvija ova Sinoda.

✠Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski