NagradaFoto: IKA
Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, biskup Košić u svojim javnim nastupima brani dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih žrtava, zalaže se za dostojanstvo čovjeka i senzibilizira javnost za slavnu povijest Siska i sisačkog kraja. Zahvaljujući inicijativi i angažmanu biskupa Košića, održan je znanstveni skup o Sisku i Sisačkoj biskupiji, osnovana “Zaklada fra Bonifacije Ivan Pavletić” koja stipendira studente, u Sisku je održan Susret hrvatske katoličke mladeži, uspostavljen je Caritas i pučka kuhinja Sisačke biskupije, novosagrađeni i uređeni su brojni sakralni objekti, dok su Fakultet medicinskog osoblja, Dijecezanski muzej i kulturni centar na najboljem putu ostvarenja.

Nagradu su sisačkom biskupu uručili gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak. Zahvaljujući na priznanju, biskup Košić je istaknuo kako u ovoj nagradi osjeća priznanje svim svojim suradnicima, svećenicima, redovnicama, vjeroučiteljima i vjernicima, koji su zajedno i zdušno započeli velik broj inicijativa i ostvarili ih. Iznos od 10 tisuća kuna, koliko inače dobiva svaki dobitnik “Nagrade Grada Siska za životno djelo, biskup je namijenio za “Zakladu fra Bonifacije Ivan Pavletić”.

Uz biskupa Košića “Nagradu Grada Siska za životno djelo” primio je i akademski kipar Marijan Glavnik za ukupni doprinos kulturi grada.

„Godišnju Nagradu Grada Siska” dobio je upravitelj župe Pohoda BDM i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić za izuzetno svećeničko i dušobrižničko djelovanje, kao i promicanje vjerske tolerancije među mladima. Kako je istaknuto u predstavljanu, vlč. Koretić izrazito se zalaže u brizi za živu Crkvu, promiče kulturu i vjeru, angažiran je u rješavanju socijalnih pitanja i aktivan na humanitarnom planu. Zahvaljujući upravo nastojanjima vlč. Koretića kao predsjednika Organizacijskog odbora, u Sisku je održan Susret hrvatske katoličke mladeži koji je potaknuo zbližavanje i zajedništvo, a u svijet poslao sliku Siska kao grada svijetla i poleta.

“Godišnju Nagradu Grada Siska” dobila je i Marija Zaloker, župljanka katedralne župe Uzvišenja svetog Križa, i dugogodišnja voditeljica župnog Caritasa, a za dugogodišnji humanitarni rad kojim je pridonijela ugledu i promidžbi grada Siska. (ika/bitno.net)