Sisački biskup Vlado Košić stao je danas u obranu nerođenih, istaknuvši kako će sudjelovati na ovogodišnjem Hodu za život koji se prvi put održava i u Sisku.

Gostujući u emisiji “Argumenti”, na Hrvatskom katoličkom radiju, biskup Košić istaknuo je kako je želio sudjelovati na Hodu proteklih godina, ali se on obično poklapa s podjelom sakramenta potvrde.

„Raduje me to da smo, evo, prvi sada 20. lipnja i, ako Bog da, tu ću se ja pridružiti“, kazao je te dodao kako je zbog te svoje želje posvetu crkve u Zrinu pomaknuo s jutra na popodne.

Biskup se nadalje osvrnuo na ljudsko pravo na život. „Ne samo da je 5. Božja zapovijed ‚Ne ubij!‘, nego je u Ustavu naše države, dakle već 30 godina, da svako ljudsko biće ima pravo na život.“ Ustvrdio je kako prema prenatalnoj medicini, znanosti i od starine u „teološkom shvaćanju, čovjek već začećem prima neumrlu dušu i postaje osoba“.

Rekao je kako taj stav katolici dijele i s muslimanima koji „su isto tako zabrinuti za život i žele ga zaštiti“ pa su s njima „u tim pitanjima morala često puno bliži negoli s nekim drugima“.

Također, biskup Košić naglasio je kako čovjeku pripada vrijeme od začeća do prirodne smrti te „treba biti zaštićeno da bi on mogao svoje poslanje – svoj život na zemlji – izvršiti i učiniti ono što Bog od njega hoće. Ako mu se život prekida ili ga se nasilno odstranjuje, evo, to je sigurno nasilje i to Crkva osuđuje.“

Osvrnuo se i na veliki odaziv mladih na Hod za život. „Veseli me to da se mladi sve više uključuju jer to znači da razumiju smisao poruke da je život svetinja i da nitko nije vlastan ono što je Bog dao – što je iznad njega – uzimati u ruke i njime se ponašati kao da ima pravo na manipulaciju, što nije ljudsko pravo. Ljudsko je pravo prihvaćati život, njegovati ga, brinuti se za njega. I to je ta ljubav prema čovjeku koju nas je naučio naš Gospodin Isus: da je ljubiti čovjeka jednako kao ljubiti Boga, i to poštovanje prema čovjeku je pokazatelj koliko uopće mi jesmo vjernici.“

Sisački biskup istaknuo je kako je “Bog stvorio čovjeka slobodnim”, ali da sloboda mora uključivati i odgovornost.

“Malo nerođeno začeto dijete je čovjek i ono ima svoja prava i to je vrlo problematično, da se upravo takvu skupinu koja se ne može braniti ovako napada i donose takvi nepravedni zakoni i tu ćemo uvijek protestirati mi kao vjernici”, poručio je, osvrnuvši se na Zakon o pobačaju iz 1978. godine koji je i dalje na snazi u Hrvatskoj.

Na kraju je biskup poručio kako su svi dobrodošli na Hod za život u Sisak te kako oni političari koji su protiv, razumljivo, „neće dobiti glas nas katolika“, a one koji su za „ćemo poduprijeti“. Objasnio je kako to, ipak, nije pitanje političke promidžbe nego „trajno ljudsko pitanje i pitanje ljudskih i naših kršćanskih vrijednosti za koje se mi borimo i iza kojih stojimo“.