Sisački biskup Vlado Košić uputio je poziv svim svećenicima i vjernicima biskupije da u nedjelju Presvetog Trojstva (12. lipnja) na svim misama mole za stradale u napadu u Nigeriji kao i za sve progonjene kršćane u svijetu, prenosi IKA.

“U krvavom napadu na vjernike tijekom nedjeljne mise u katoličkoj crkvi svetog Franje u gradu Owou u jugozapadnoj Nigeriji, ubijeno je najmanje 50 osoba, uključujući djecu, objavile su novinske agencije u ponedjeljak. Riječ je dakle o misi na svetkovinu Duhova. Napadači su nasilno ušli u crkvu i pucali na vjernike te bacali eksplozivne naprave. Izvještaji govore da je u bolnicama još najmanje 27 odraslih koji su ranjeni iz vatrenog oružja ili su stradali od bombi. U bolnicama ima i ranjene djece”, napisao je biskup Košić.

“Owo se nalazi u državi Ondo na jugozapadu zemlje gdje religijsko nasilje nije uobičajeno, za razliku od nekih drugih dijelova Nigerije, gdje ubojstva u crkvama i džamijama nisu rijetkost. Nigerija se suočava s nasiljem i kriminalom u nekoliko regija, između ostalog i s pobunom islamista na sjeveroistoku države, masovnim otmicama radi otkupnine na sjeverozapadu i krijumčarenjem sirove nafte na krajnjem jugu”, istaknuo je biskup u svojem pozivu.

Podsjetimo, papa Franjo je izrazio svoju žalost zbog krvoprolića. „Papa Franjo moli za žrtve i za zemlju, bolno pogođenu u trenutku blagdana, i povjerava ih Gospodinu, da pošalje svoga Duha da ih utješi“, izjavio je pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Napad je odmah osudio nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari. U izjavi koju je objavio njegov glasnogovornik, predsjednik Buhari je izrazio sućut obiteljima poginulih i Katoličkoj Crkvi, te pozvao hitne službe da pruže pomoć ranjenima. “Ova se zemlja – navodi se u priopćenju predsjednika – nikada neće predati zlu i zlima, a tama nikada neće pobijediti svjetlo.”