Branitelji

Svečanom misom zadušnicom koju je 1. kolovoza točno u podne u prepunoj župnoj crkvi sv. Josipa u Dalju predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s daljskim župnikom Josipom Kolesarićem, vinkovačkim župnikom preč. Tadijom Pranjićem, župnikom Ivankova Stjepanom Krekmanom te osječkim policijskim kapelanom Željkom Rakošcem, svečano je obilježena 21. obljetnica tragične pogibije 39 hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde te članova Civilne zaštite, koje su u ranim jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. srpski pobunjenici uz pomoć JNA, koja se napadom topništva na postaju hrvatske policije prvi put u sukobu otvoreno svrstala na srpsku stranu, napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju. Nakon gotovo desetosatne topovske opsade postaja je zauzeta, nakon čega je brutalno ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, koji nisu poginuli od topovskih granata. Uvodeći u misno slavlje, biskup je posebno pozdravio obitelji i rodbinu pobijenih, invalide i preživjele branitelje, izaslanstvo MUP-s na čelu s ministrom Rankom Ostojićem i suradnicima, predstavnike Hrvatske vojske, izaslanstva PU Osječko-baranjske, grada Osijeka i općine Erdut te izaslanstvo udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

“Spominjući se danas pogibije daljskih žrtava, mislimo na Isusove riječi: ‘Nema veće ljubavi od ove kad netko položi život svoj za prijatelje svoje’. Tu su nam ljubav ostavili i kao svjedočanstvo povijesti i kao zalog budućnosti. Neka njihova prolivena krv bude zalogom naše sretnije budućnosti! Njima pak neka bude zalogom nebeske domovine. Stoga se molimo za njih i prikazujemo ovu misu da ih dobri Bog nagradi za njihovu nesebičnu ljubav”, rekao je u homiliji biskup. Prije misnog slavlja održana je komemoracija, kod spomen-obilježja palim braniteljima zapaljene su svijeće, a biskup je predvodeći molitvu podijelio odrješenje za mrtve. Uz zvukove hrvatske himne odana je počasti poginulima, a prigodne riječi okupljenom su mnoštvu uputili ministar Ostojć i drugi.

Poslije mise u kapelici uz župnu crkvu predstavljena je knjiga dr. Ante Nazora “Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-tih”. (ika/bitno.net)

Foto: www.vojni-ordinarijat.hr