Zvona s riječke katedrale Sv. Vida pozdravila su u subotu, 3. svibnja procesiju oko 400 bogoslova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sudionika V. kongresa koji je otvoren svečanim euharistijskim slavljem u riječkoj prvostolnici, izvijestila je Informativna katolička agencije.

Misu je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu s rektorima sjemeništa iz Hrvatske i BiH. Na blagdan sv. Filipa i Jakova, dvojice Isusovih apostola, nadbiskup je ukazao na važnost posredovanja. Isus se poslužio Filipom da bi pozvao Natanaela – Bartola kao i s Ivanom Krstiteljem da bi pozvao Ivana i Andriju, a s Andrijom da bi pozvao njegovog brata Šimuna, rekao je nadbiskup Devčić. Bogoslove je potaknuo da se češće prisjete trenutaka kada su i na koji način osjetili da ih Gospodin zove, osoba koje su posredovale te kako su se osjećali u trenutku kada su shvatili tko ih i na što poziva.

„Sjetite se tog blaženog trenutka s ljubavlju i zahvalnošću, moleći također za milost ustrajnosti i vjernosti. Razgovarajte o tome jedni s drugima, razmjenjujući svoja iskustva Isusova poziva i zahvaljujte mu zajedno za to. To će vam pomoći da s više radosti i odgovornosti rastete i sazrijevate u svetom pozivu ‘do sve Punine Božje'”; rekao je nadbiskup bogoslovima.

Isus poziva da bi poslao, rekao je nadbiskup u nastavku, istaknuvši da poslanju mora prethoditi priprema u Isusovoj školi u kojoj je on prvi i pravi učitelj. To su danas sjemeništa u kojima Isus kroz odgojitelje i učitelje poučava i odgaja. Za to je potrebno da budete Isusovi učenici, poručio im je. „To je i smisao Isusovih riječi: ‘Jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća’. A vi ste samo u onoj mjeri Isusovi učenici u kojoj se trudite u riječi i volji vaših odgajatelja i učitelja prepoznati samog Isusa koji vas poučava, savjetuje i vodi”, rekao je nadbiskup. U nastavku je dodao kako svećenička služba nije samo naučavanje, posvećivanje i vođenje naroda, nego je takav i poziv i priprema na njega. „U tom smislu dužni smo njegovati u sebi i u ustanovama u kojima se odgajamo smisao i osjećaj za svetost i otajstvenost našeg poziva i svega što mu prethodi i prati”.
Odgojitelje je pozvao na nasljedovanje Isusa u odgajanju povjerenih kandidata, a svećeničkim kandidatima poručio da učenje i vježbanje treba ići više u razmišljanjima i vrednovanjima, u postupanjima i činjenjima onoga što je Božje, a ne ljudsko.

„To znači da se iz dana u dan trebate, uz pomoć milosti Božje, truditi svoju ljudskost suobličavati Kristovu čovještvu koje je bilo u potpunom suglasju s njegovim božanstvom”, pojasnio je.

Govoreći o apostolskoj službi, pozvao ih na razmatranje svake riječi koju je Isus uputio dvanaestorici apostola: „Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im: ‘Ništa ne uzimajte na put: ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra! I da niste imali više od dvije haljine! U koju god kuću uđete, ondje ostanite pa odande dalje pođite” (Lk 9, 1-4). „Kao prve učenike, Isus i vas šalje i pritom želi da se oslanjate isključivo na snagu njegove riječi i milosti, a ne na ljudska sredstva”, poručio je nadbiskup.

U nastavku ih je upozorio da svećenička služba nailazi na protivljenja zbog čega je to ne samo izazovna, nego i opasna služba. „ Ali Isus ne ostavlja same svoje poslanike u opasnostima, nego im obećava: ‘Kad vas predadu, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama!’ (Mt 10, 19 – 20)”. „Dragi budući svećenici, trebate računati i na opasnosti, progonstva i neprijateljstva u vašem svećeničkom služenju i već se sada na tu mogućnost pripremati”, rekao je nadbiskup bogoslovima, pojasnivši da je najbolja priprema savjesno izvršavanje svega onoga što se svakodnevno od svećenika traži. Svećenikova snaga je u riječi Božjoj, ako je savjesno osobno razmatra i na taj se način sprema navijestiti je onima koji su mu povjereni, poručio je. “Njegova je snaga u dostojnom slavljenju svetih otajstava, posebno otajstva Euharistije. Njegova je snaga i u ljubavi kojom se predaje povjerenim mu vjernicima, kako onima koji su uvijek u zajednici tako i onima koji su odlutali i koje treba, kao dobri pastir, tražiti i dovesti natrag u Kristovu zajednicu”, pojasnio je.

Riječki nadbiskup na kraju je bogoslovima na srce stavio ljubav prema narodu. “Ne dopustite da naš narod bude duhovno i moralno zapušten, ‘kao ovce bez pastira’ (Mt 9, 36). Nemojte biti najamnici, nemojte biti činovnici s radnim vremenom i točno određenom satnicom kada ljudi mogu doći k vama. Neka vam vrata budu u svako vrijeme i za svakoga otvorena”, rekao je. Narod vapi za dobrim i svetim svećenicima, istaknuo je nadbiskup Devčić dodavši da je na bogoslovima sada da darove i milosti koje su primili prihvate i na njih odgovore.

IKA | Bitno.net