MileFoto: IKA
Sveti Otac Benedikt XVI. 11. ovog mjeseca proglasit će otvorenom Godinu vjere za cijelu Crkvu. Tu Godinu Gospićko-senjska biskupija započinje u nedjelju, 14. listopada. Tim povodom gospićko-senjski biskup Mile Bogović uputio je poslanicu svim vjernicima, pozivajući ih na življenje i svjedočenje vjere.

Sveti Otac osjeća da je vjera danas na mnoge načine u krizi, odnosno da su u krizi međuljudski odnosi i odnos čovjeka s Bogom. Možemo reći da je na izvore trajne krize svjetla vjere već Krist jasno ukazao.

“Oni su bili i ostali u prenošenju raznih običaja i propisa bez vjerskog sadržaja, u povlačenju vjere u privatnost i u licemjernom očitovanju vjere. Krist nas i danas poziva da napunimo svjetiljke vjere, da javno svjedočimo svoju vjeru i da to bude bez licemjerja i nametanja. Na to troje ukazao je slikom ludih djevica koje uočavaju da im se gase svjetiljke (Mt 23, 1-13), potom slikom svjetiljke koja se ‘stavlja pod posudu ili pod postelju’ (Mk 4, 21) i kritikom farizejskog licemjerja (Mt 23, 13-32)”, piše biskup.

Nužno je da već gori svjetlo vjere u onima koji je žele prenijeti na osobe s kojima žive i na iduće naraštaje. Nije važno samo prenošenje običaja i navika, nego valja prenositi sadržaj vjere, istinsko “ulje” vjere koja svijetli i ne gasi se. U tom smislu bitno je svjedočenje vjere u prvom redu počevši od obitelji, tako da supružnici zajedno mole i idu u crkvu te kada istaknu vjerničke znakove, slike i križ, u svojim domovima. Još važniji je primjer roditeljske vjere, jer to je najbolja pouka vlastitoj djeci, bolja i od svećenikova propovijedanja i kateheze. Izmoliti Anđeo Gospodnji kada zvoni crkveno zvono i onda kad je vjernik na poslu, skinuti kapu i prekrižiti se u prolazu pokraj crkve, pozdraviti kršćanskim pozdravom vjernika, a posebno svećenike i redovnike, načini su javnog svjedočenja vjere.

Biskup na kraju svoje poruke sve poziva da se čuvaju licemjerja i farizejizma, odnosno da s vanjskim znacima vjere “usklade i svoju nutrinu, svoje misli, riječi i djela, da u ‘posudi’ djela bude isto što izražava, piše (riječ) na njoj.” (ika/bitno.net)