Uz 10. obljetnicu preminuća sv. Ivana Pavla II. i uoči dolaska pape Franje u Sarajevo, pod pokroviteljstvom Misijske europske inicijative “Kristov stol” organizirana je 2. Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II. pod geslom “Marija Zvijezda”. Ideja vodilja cjelokupnog projekta je “Kvasac dobra – za konsolidaciju bratstva i mira, međuvjerskog dijaloga i prijateljstva”. Biciklistička manifestacija “Marija Zvijezda” započela je 28. travnja iz sedam gradova tj. marijanskih svetišta koje je pohodio sv. papa Ivan Pavao II. prigodom svojih pastoralnih pohoda Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a završila je 3. svibnja s ciljnim odredištem u Banjoj Luci.

Sudjelovalo je 40-ak biciklista od kojih je najmlađi predstavnik imao 12 godina, a najstariji 62 godine. U subotu 2. svibnja biciklisti su došli u Banju Luku, na Petrićevac, gdje im je dobrodošlicu izrazio banjolučki biskup Franjo Komarica, zajedno sa svojim suradnicima, svećenicima i mladim laicima. Nakon okrepe i molitve na Petrićevcu biciklisti su se uputili do katedrale sv. Bonaventure vozeći se kroz središte grada.

Svoj daljnji program su nastavili u Župi sv. Franje na Mahovljanima, gdje im je bio predviđen i smještaj. Nakon što su “došli do zraka” u večernjim satima uslijedila je zahvalna misa za sretno proputovanje koje je predslavio biskup Komarica. U koncelebraciji s biskupom su bili fra Damir Pavić, župnik župe Brestovsko koji je ujedno i predvodio tim biciklista “sv. Franje iz Brestovskog”, vlč. Boris Ljevak, župni vikar župe Pohoda BDM u Banjoj Luci, koordinator za organizaciju programa Međunarodne biciklijade u Banjoj Luci, te vlč. Zlatko Matić, biskupov tajnik. Biskup je “svima izrazio ne samo iskreno divljenje nego i duboku zahvalnost za pokazanu solidarnost i kršćansku vjerodostojnost. Između ostalog je istaknuo da “svi naši putovi, sve naše staze trebaju imati za konačno odredište Nebo. Zato nije nebitno kako ćemo se pripremiti za taj cilj”. Citirao je naputke sv. pape Ivana Pavla II. da se “kršćani i svi ljudi dobre volje trebaju truditi oko poštivanja i u praksi osnovnih ljudskih prava i prakticiranja solidarnosti među ljudima u narodima”. Pohvalio je žrtvu i spremnost svih sudionika te im zahvalio za njihovu ljubav prema Crkvi i prema svetom papi Ivanu Pavlu II. Potaknuo ih je da i ubuduće svojim životom svjedoče Kristovu ljubav u svome životu. Po završetku mise uslijedilo je višesatno zajedničko druženje uz večeru i zabavni program unutar kojega je biskup dodijelio zahvalnice i prigodne darove svim sudionicima.

U nedjelju 3. svibnja velika većina biciklista – jer su se biciklisti iz Brestovskog i Okučana morali vratiti svojim kućama u subotu navečer – sudjelovala je na misi koju je u katedrali predslavio biskup Komarica. U homiliji između ostalog je rekao da “naš ljudski, vjernički život mora biti prožet s Kristom, po Kristu i u Kristu. Kao što Krist bezuvjetno poručuje: Bez mene ne možete učiniti ništa!, tako bismo mi koji kažemo za sebe da smo vjernici i da poznajemo Krista i njegove naputke, morali biti vjerodostojni onoga za što se predstavljamo.” Zahvalio je biciklistima koji su “svojom žrtvom, iz ljubavi prema Kristu i njegovu proslavljenom namjesniku na zemlji sv. Ivanu Pavlu II., posvjedočili da je ljubav domišljata, te da su svojim primjerom oplemenili i potaknuli na dobro mnoge druge ljude”. Svim prisutnima molitveno je zaželio “milost i snagu Božjega Duha u svakodnevnici kako bi upoznali što je Božja volja i nakana s njima i to adekvatno u svom životu i ostvarivali”.

Pred kraj mise se prigodnim riječima obratila i organizatorica manifestacije Međunarodne biciklijade i predsjednica Udruge “Kristov stol” Drina Ćavar. Uime grada Ogulina, ali i uime prisutnih biciklista, prigodne darove – uz riječi zahvale – kako od gradonačelnika, tako i od pravoslavnog paroha uručio je prof. Petar Malnar, rođak Jerolima Malnara, najboljeg prijatelja bl. Ivana Merza.

Po završetku mise uslijedio je zajednički obilazak pravoslavnog hrama Krista Spasitelja, Ferhad-Pašine džamije, te župne crkve Krštenja bl. Ivana Merza. Biciklisti su posjetili trapistički samostan Marija Zvijezda te se upoznali sa slavnom prošlošću kao i životom današnjih trapista.

IKA | Bitno.net