Betlehemsko svjetlo stiglo je u nedjelju 12. prosinca u zagrebačku katedralu, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz poruku širenja mira među ljudima, izvijestila je Hina.

Pokrovitelj tog događaja i ove je godine bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je zajedno s izviđačima sudjelovao u ceremoniji predaje svjetla ispred katedrale.

Jandroković je rekao novinarima da Betlehemsko svjetlo simbolizira povezanost među ljudima i narodima, simbolizira mir i radost došašća. „Tako da s tom sviješću šaljem i poruku svima da budemo bolji ljudi, da poštujemo jedni druge, da se radujemo i preispitujemo svoje odluke kako bismo postali još bolji ljudi“, poručio je.

Betlehemsko svjetlo mira prihvaćeno je kao simbol mira svugdje u svijetu, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju došašća pali predstavnik austrijskih izvođača i potom ga donosi u Austriju.

Austrijski izviđači su u subotu fenjere sa svjetlom nakon mise u Salzburgu ponijeli prema susjednim zemljama gdje su ga na granici preuzeli izviđači iz tih zemalja koji ga potom dalje prenose izviđačima njima susjednih zemalja, ali i gradove, ustanove i vjerske institucije i domove.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas da širimo mir među ljudima, poručili su predstavnici Saveza izviđača koji je i ove godine pripremio aplikaciju koja će prikazivati mjesta u koja su izviđači donijeli svjetlo dok će primatelji uz lokaciju moći upisati svoje poruke mira.

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorene katedrale donošenje svjetla održano je na platou ispred katedrale, a potom ga je član Saveza izviđača Hrvatske Nikola Kovačević, uz sudjelovanje predsjednika Sabora predao rektoru katedrale preč. Josipu Kuhtiću.