Bavarski zemaljski ured za kriminalistiku (LKA) prošle je godine zabilježio 294 slučaja namjernog izazivanja štete u crkvama, kapelicama i samostanima, što je nastavak trenda vandalizma kojemu su izloženi sakralni prostori, prenosi u ponedjeljak 15. svibnja portal katholisch.de  na temelju vijesti njemačke novinske agencije dpa.

S 294 slučaja u 2022., broj je u odnosu na godinu dana ranije porastao za 23, s tendencijom rasta iz godine u godinu. Tako je 2019. zabilježeno 219 slučajeva, a 2020. broj se popeo na 242.

„Načelno možemo reći da su brojke, posebice u području vandalizma, porasle i da se rušilački naboj povećao”, rekao je predstavnik Regensburške biskupije. Prema njegovim riječima, u crkvama se bilježe slučajevi uništenih ili oštećenih svetačkih kipova, a zabilježeni su i slučajevi uriniranja, šaranja po crkvenim zidovima ili paljenje vatre u unutrašnjosti crkve.

Agencija dpa kao primjer je navela slučaj iz župne crkve svetog Heinricha u Münchenu, u kojoj su u veljači zapaljene pjesmarice i porušene svijeće, a počinitelji su i urinirali na jedan molitvenik.

Istodobno je u posljednjih pet godina znatno opao broj slučajeva krađe iz crkava, kapelica i samostana, izvijestio je Zemaljski ured za kriminalistiku. Dok je u 2018. bilo 807 krađa, u 2022. zabilježeno ih je 398.