Bad Blue Boys (BBB), navijačka skupina zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo, objavila je priopćenje u kojem najavljuju kako neće pratiti svoj omiljeni klub u utakmici protiv Slaven Belupa jer se odigrava na Veliki petak.

“S obzirom da je utakmica Slaven Belupo – Dinamo na rasporedu 19. travnja na Veliki petak, na dan kad se kršćani diljem svijeta prisjećaju Isusove muke i smrti, Bad Blue Boysi na toj utakmici neće biti prisutni”, stoji na njihovim službenim stranicama.

Ovog vikenda igra se 30. kolo Hrvatske nogometne lige. I dok će se dvije utakmice odigrati na Veliki petak, preostale tri, uključujući i Jadranski derbi između Hajduka i Rijeke, održat će se na Veliku subotu.

Veliki petak je dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu, te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta.

Tog dana vjernici trebaju obdržavati strogi post i nemrs, a također se zabranjuje slavljenje sakramenata Crkve, uključujući svetu misu, a izuzev sakramenata pokore i bolesničkog pomazanja.

Na Veliku subotu, pak, “Crkva se zadržava kod Gospodnjeg groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje, očekujući njegovo uskrsnuće…” (iz Okružnice o pripravi i slavljenju Vazmenih blagdana Paschalis Sollemnitatis).

Naš portal objavio je svojedobno dirljivo svjedočanstvo obraćenja bivšeg vođe BBB-a, Ivana Šaguda. Njegovu priču možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net