Apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua 23. i 24. svibnja 2020. g. pohodio je župe Kupske doline. Bio je ovo prvi apostolski pohod mons. Lingue Riječkoj nadbiskupiji i Primorsko-goranskoj županiji, objavljeno je na biskupijskim mrežnim stranicama.

U Brodu na Kupi dočekali su ga riječki nadbiskup mons.dr. Ivan Devčić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, župnik vlč. Josip Tomić, gradonačelnici, načelnici i predstavnici MO Delnica, Čabra, Skrada i Broda na Kupi te vjernici župa Kupske doline, donosi Riječka nadbiskupija.

Tijekom pohoda župama Kupske doline apostolski nuncij sa zanimanjem je razgovarao o demografskoj slici goranskog kraja.  “Pričali su mi o demografskom problemu,  ali uvjeren sam da nas ova velika pandemija kroz koju prolazimo, uči o mnogim stvarima. Između ostaloga i o tome da možemo raditi na daljinu. Mislim da to može pomoći mladima da pronađu načine kako ostati na ovom području i u ovoj prekrasnoj prirodi i odavde obnavljati svoje poslove.”

O važnosti apostolskog pohoda mons. Lingue Gorskom kotaru i župama Kupske doline riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić poručio je da je pohod apostolskog nuncija važan za ovo područje Riječke nadbiskupije koje zahtjeva izuzetnu skrb, ne samo pastoralnu od strane Crkve, nego i od strane državne i lokalne vlasti. “Kao nadbiskup trudim se pomoći da Crkva sa svojim vjernicima ovdje može normalno funkcionirati. Potrebna je obnova na mnogim objektima, a s obzirom na veliki teritorij i broj župa, nedostaje nam i svećenika. Nije lako u Gorskom kotaru, ali je lijepo jer Gorski kotar je svojevrsan raj na zemlji.”, poručio je riječki nadbiskup.

Upravitelj župa Kupske doline vlč. Josip Tomić kazao je da je u skladu s geslom pape Franje da Crkva mora izaći na periferije, mons. Lingua upravo to učinio. Ove župe su zbog svoje geografske izoliranosti na određen način zapostavljene od Crkve i države, te je pohod apostolskog nuncija od velikog značaja za ohrabrenje ljudi ovoga kraja i živu Crkvu koju oni čine.

Uvjeren sam da nije slučajno da je apostolski nuncij za svoj prvi pohod Riječkoj nadbiskupiji i Primorsko-goranskoj županiji odabrao baš naš divni Gorski kotar, zeleno srce Hrvatske i na tome mu zahvaljujemo, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Istaknuo je važnost žive Crkva u zajednici, osobito u manjim mjestima kakva su u Kupskoj dolini, kao i dobru suradnju PGŽ i Riječke nadbiskupije.  Ona se ne zaustavlja samo na obnovama vjerskih objekata, nego je prisutna u zajedničkim projektima poput riječkog hospicija i Doma za dementne, poručio je Komadina i izrazio zahvalnost mons. dr. Devčiću i Riječkoj nadbiskupiji na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji.  Također, prigodne riječi apostolskom nunciju uputili su Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ivica Knežević, gradonačelnik Grada Delnica, Kristijan Rajšel, gradonačelnik Grada Čabra, Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad i Davorin Klobučar, predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi.

Foto: RIječka nadbiskupija

Nakon Broda na Kupi, apostolski nuncij 23. svibnja pohodio je Kuželj, Turke, Gašparce, Hrvatsko i Plešce, a 24. svibnja slavio misu u župnoj crkvi u Turkima čime je proslavljen župni blagdan Našašća Svetog Križa i završetak prve faze radova na obnovi župne crkve. Koncelebrirali su domaći sinovi, mons. Marijan Ožura, rodom iz Hrvatskog i vlč. Kristijan Malnar, rodom iz Turki, kao i tajnik Apostolske nuncijature, mons. Janusz Błachowiak.

Na početku propovijedi mons. Lingua je kazao kako je prvi poziv za pohod nekoj župi nakon preuzimanja dužnosti došao upravo iz Župe Turke, čemu se rado odazvao kako bi župljanima zahvalio na njihovu radu i trudu za obnovu žive Crkve kao i crkvenih objekata. U nadahnutnoj propovjedi istakao je nekoliko značenja križa – onog Kristovog i onih osobnih križeva. Na kraju misnog slavlja, upravitelj župe vlč. Josip Tomić, zahvalio je Nj. E. Apostolskom nunciju na služenju mise kao i riječima ohrabrenja župljanima i hodočasnicima iz župa:  Kuželj, Brod na Kupi, Delnice, Čabar, Plešce, Prezid, Tršće, Gerovo i Zlobin. Također,  zahvalio je svim darovateljima, osobito Gradu Delnicama i Primorsko – goranskoj županiji, te svim župljanima koji su poduzeli sve da proslava protekne dostojanstveno i svečano. Na osobit način zahvalio je župljanima Župe Plešce, župnom pjevačkom zboru Župe Plešce i čitačima iz Plešci i Kuželja.