U Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu dočekali su ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Kardinal Cupich predvodit će u srijedu 31. svibnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.

Kardinal Blase Joseph Cupich rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebraska. Za svećenika je zaređen 16. kolovoza 1975., a za biskupa biskupije Rapid City u Južnoj Dakoti zaređen je 1998. godine. Godine 2010. imenovan je biskupom biskupije Spokane u saveznoj državi Washington, a četiri godine kasnije imenovan je čikaškim nadbiskupom. Studirao je na sjevernoameričkom Papinskom fakultetu u Rimu i na Papinskom sveučilištu Gregoriana gdje je magistrirao teologiju.

Licencijat postiže na Američkom katoličkom sveučilištu, a na istom sveučilištu 1987. godine postiže i doktorat iz područja sakramentalne teologije. Za kardinala je kreiran 19. studenoga 2016. godine.

Član je Kongregacije za biskupe, te član mnogih vijeća pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Vijeće za ekumenske i međureligijske odnose, Vijeće za komunikacije, Vijeće za Crkvu u Središnjoj i Istočnoj Europi itd.

Razgovor s njim pročitajte OVDJE.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net