1. Lice Smrti – vizije Lava Nikolajeviča Tolstoja

shutterstock

Ovaj članak o najslavnijoj Tolstojevoj pripovijesti “Smrt Ivana Iljiča” pred oči nam na iznimno živ način donosi život i smrt i tjera nas na preispitivanje. Nakon čitanja ovog članka, važno je pročitati Tolstojevu pripovijest i nakon toga na život i smrt gledat ćemo drugačijim očima.

2. O tajnim grijesima srca – ‘Ne nameći mi svoj moral!’

pixabay.com 1.jpg as

Relativizam je danas jedan od najvećih problema u društvu. Nakon čitanja ovog tako jednostavnog a tako dubokog članka, sva šuplja opravdanja s kojima hranimo vlastiti relativizam, padnu u vodu.

3. Tonči Matulić protiv Novog ateizma Richarda Dawkinsa i Sama Harrisa

Dawkins

Izvanredna znanstvena analiza Novih ateista pod kritičkim perom Tončija Matulića. Jedan od najčitanijih znanstvenih članaka prošle godine.

4. Zašto djeca okrutno pate ako je Bog svemoćan i dobrostiv?

Foto: Shutterstock.com

Vječito pitanje. Profesor filozofije, poznati katolički publicist, Peter Kreeft briljantno, kratko i svima razumljivo objašnjava pitanje svih pitanja. Odličan članak.

5. Kršćanska ljubav protiv zapadnog mita o romantičnoj ljubavi

Foto: Shutterstock.com

Jako zahtjevan tekst koji raskrinkava jedan od najraširenijih mitova naše kulture koji je uz pomoć holywoodske romantike prodro u svako srce. Ovaj članak vrijedi meditirati i razmišljati o njemu satima i danima dok ga ne usvojimo.

6. Aristotelova četiri stupnja sreće i kako ih postići

10677415-victor-mordasov-wisdom-oil-painting-16-20-framed

“Aristotel (394.-322. pr. Kr.) zaključio je da nijedna osoba ne bira namjerno biti nesretna. Ako je tako, onda ljudi žele biti sretni. Potraga za srećom potiče nas da razmislimo kakvih vrsta sreće ima, i postoji li njihov logičan redoslijed.” Odličan članak!

7. Facebook narcizam viđen očima Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga

Desktop6

Ako bi mi netko rekao da izaberem samo jedan članak između ovih deset, onda bi to bio ovaj članak. Izvanredno napisan, vrlo poučan, sposoban promijeniti život prosječnog korisnika facebooka.

8. Sindrom paunova repa – ili zašto ne uspijevamo prepoznati volju Božju u svom životu

morgueFile dads

Bilo da se radi o zvanju za brak, za posao, za časnu sestru, za svećenika, ovaj članak je jednostavno nenadmašan, raskrinkava sve skrivene zamke koje se skrivaju u modernom srcu, a koje priječe ostvarivanje životnog zvanja. Ako se više ne želite lagati, pročitajte ovaj članak i sve će vam biti jasno, inače oprez.

9. Između Alaha i Isusa – ili što kršćani mogu naučiti od muslimana

www.freeimages.com člas.jpgte

Niz o suvremenom islamu ima pregršt genijalnih članaka i vrijedan je čitanja i promišljanja. Ovaj posljednji članak u nizu, kruna je čitavog niza. No preporučuje se pročitati i ostale članke.

10. Knjiga sa sedam pečata i tajni ključ Jaganjčev – ili kako odgonetnuti Bibliju

Knjiga

Ovaj niz koji smo započeli ovim jednostavnim ali mudrim člankom, tek se mora dokazati. No, puno očekujemo od tog niza stoga ga ne možemo zaobići u ovom izboru.