U nedjelju 15. rujna na blagdan Gospe Žalosne održano je tradicionalno jesensko hodočašće i susret članova Muške marijanske kongregacije (MC) u poznatom njemačkom svetištu Crne Gospe u Altöttingu u Bavarskoj. Na hodočašću se okupilo više od 1500  članova. Svečano euharistijsko misno slavlje, u velikom šatoru pokraj bazilike svete Ane koja je trenutno u obnovi, predvodio je opat benediktinske opatije Petrus Höhensteiger OSB.

Za vrijeme svete mise 17 članova kongregacije nakon jednogodišnjeg članstva obavilo je životnu posvetu Gospi. U popodnevnim satima pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom kapucin i poglavar Muške marijanske kongregacije u Altöttingu brat Georg Greimel OFMCap. primio je u MC osam novih članova, a među njima i jednog hrvatskog mladića iz okolice Zagreba.

U Bavarskoj danas postoji 14 marijanskih muških kongregacija koje broje oko 45 tisuća članova. MC Altötting osnovana je 25. ožujka 1599. na svetkovinu Blagovijesti. Tada je imala 30 članova, a danas broji oko 12  tisuća članova. “Congregatio Mariana” (MC) osnovana je 1563. godine u Rimu.

U Münchenu će se 19. listopada svečano proslaviti 450. obljetnica postojanja Muške marijanske kongregacije. Spomenimo i to da je u povijesti ova kongregacija djelovala i u Hrvatskoj. Danas je iz nje nastala „Zajednica kršćanskog života“.

Benedikt XVI. već je preko 70 godina član Kongregacije, u koju je primljen kao četrnaestogodišnjak. U Njemačkoj danas postoji i Ženska marijanska kongregacija.

MC Altötting danas izdaje i svoj poznati katolički tjednik pod nazivom „Altöttinger Liebfrauenbote“, a njezini članovi uveliko financijski pomažu i trenutačnu obnovu velebne bazilike svete Ane. Više informacija o MC na portalu www.mc-altoetting.de.

Francisko Pavljuk