shutterstock

Foto: Shutterstock.com

U razgovoru za CNA, mons. Vitillo je pojasnio kako Crkva u suzbijanju epidemije djeluje na kurativnoj, preventivnoj i edukativnoj razini, te kako su sve zdravstvene ustanove koje mogu osigurati izolaciju oboljelih stavljene na raspolaganje.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Katolička Crkva u afričkim državama vodi od 40% do 70% ustanova zdravstvene zaštite. Ipak, u ovakvim situacijama nemoguće je zadovoljiti sve potrebe stanovništva.

– Trenutno nastojimo organizirati prvu pomoć i prikupiti sve što nam je potrebno – rekao je Caritasov savjetnik, te pojasnio kako to podrazumijeva suradnju sa lokalnim vladama, te međunarodnim institucijama i farmaceutskim kompanijama koje su, prema njegovim riječima i dalje nevoljne izdvojiti potrebna sredstva za istraživanje ebole budući da virus nije prisutan u čitavom svijetu.

– Crkva je duboko uključena u borbu protiv epidemije. To je dio naše povijesti – rekao je mons. Vitillo, te se prisjetio dr. Petera Piota, liječnika-misionara koji je sudjelovao u otkrivanju virusa ebole u Zairu 1976. godine, a koji je uvijek imao riječi hvale za časne sestre koje su radile u bolnici.

Epidemiju ebole, koja je prema posljednjim podatcima odnijela 932 života, Crkva je nastojala spriječiti poučavajući stanovništvo temeljnim higijenskim navikama poput pranja ruku i sl.

– Radeći na terenu, mjesecima smo strahovali od ove opasne bolesti i nastojali poučiti lokalne zajednice. Imamo mnogo hrabrih svećenika, volontera i župljana koji neumorno rade – izjavila je glasnogovornica Međunarodnog Caritasa Laura Sheahen, te naglasila kako je Caritasu neophodna međunarodna pomoć kako bi proširio suradnju sa lokalnim zajednicama.

Osim što nastoji spriječiti širenje zaraze kroz prevenciju i liječenje, Crkva djeluje i dušobrižnički, „pomažući svojom potporom onima koji trpe, svjedočeći kako je Bog prisutan u njihovim patnjama, kako se Crkva na poseban način odnosi prema pokojnima, te da je Isus za nas dao svoj život, pobijedio smrt zbog čega postoji nada“, rekao je mons. Vitillo.

Dodajmo na kraju nekoliko statističkih podataka, ‘nepoznatih’ svjetovnim medijima i dežurnim ‘kritizerima iz fotelje’, a koji se tiču djelovanja Katoličke Crkve u Africi.

Prema podatcima Tiskovne agencije vatikanske Kongregacije za evangelizaciju naroda “Fides” za 2013., Katolička Crkva u Africi vodi:

– 14.379 vrtića za 1.412.316 djece
– 47.703 osnovne škole za 20.717.250 učenika
– 1.284 bolnice
– 5.398 dispanzera
– 211 centara za liječenje od gube
– 615 staračkih domova
– 1.435 sirotišta
– 2.010 jaslica

Sapienti sat!

Miodrag Vojvodić/Bitno.net