H-epicentar Connect

Ples, druženje, zabava, ali zabava koja je više od puke zabave, neodvojiva od altruizma i edukacije, odnosno, od onog što nas čini čovjekom – pomaganje ljudima kojima je pomoć potrebna i usvajanje novih spoznaja. Sve to čeka vas i ovog puta na H-epicentar tulumu u četvrtak 5. svibnja od 20:30 h u Ritmu grada.

Ovog puta u goste nam dolaze volonteri organizacije Marijini obroci, jedne od rijetkih velikih humanitarnih organizacija koja je ostala vjerna skromnim troškovima organizacije, ne troši novce na smještaj vozila po hotelima, automobilima, a sve kako bi se najmanje 93% donacija iskoristilo za pomoć siromašnoj, nezaštićenoj afričkoj djeci. Iako smo u kušnji da vam ispričamo toliko toga dobrog i plemenitog o toj organizaciji, o zanimljivom pokretanju ideje, daljnjem razvijanju i viziji za budućnost, ostavit ćemo našim gostima da nas uvuku u njihov svijet. Jedva čekamo!

Radost afričke djece mnogi od nas teško možemo shvatiti. Kako s toliko entuzijazma šutaju ispuhanu nogometnu loptu, u improviziranoj obući? Kako su toliko zahvalni na tom jednom skromnom obroku u danu (od svega 75 kn godišnje)? Koliko dragocjena im je prilika za edukacijom?

Koliko toga nas mogu naučiti ti klinci širokog osmijeha i velikog srca, sretni jer su DANAS dobili skromni topli obrok, jer su DANAS naučili nešto novo? U redu je imati dugoročne planove – i oni maštaju o prilici koju im edukacija nudi, prilici da se izvuku iz siromaštva i bijede. U redu je željeti više, i trebamo sanjati, jer to je ono što nas gura naprijed…, ali ne ako želeći ono više, zaboravimo zahvaliti za ono „manje“.

Koji puta jednostavno trebamo malo zastati, osvrnuti se, i nadahnuti se ljudima koji nisu orijentirani na ono što nemaju, nego na to da izvuku maksimum od onog što im je već dano, jer, kao što je rekao Henry Ford, „nema tog čovjeka koji nije u stanju učiniti više nego što misli“. Jedna takva je i junakinja ove naše priče, za koju je ovoga puta namijenjen prihod od ulaznica.

Rođena u dvadeset devetom tjednu trudnoće, Valentina je, kako i sama kaže, pobijedila u svojoj prvoj i najvažnijoj bitci, no njezina borba tu nije završila. Zbog komplikacija pri porodu došlo je do oštećenja mozga i dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza. Prognoze nisu bile nimalo optimistične, ali ona ih je sve opovrgnula.

Liječnici su prognozirali da neće uopće hodati, a ona je svoje prve korake napravila s godinu i pol dana. Rekli su da neće moći pratiti redoviti školski program, a ona je danas studentica druge godine kroatistike i komparativne književnosti. Koliko je truda i žrtve zahtijevalo da dođe do tamo gdje je danas, dobro znaju i ona i njezina majka, koja se lavovski borila za svoje dijete. Onda kada su svi mislili da je uzaludno, ona je strpljivo radila na njezinim motoričkim vještinama, pomagala joj oko školskih obaveza, pratila je u školu, čak i prve dvije godine srednje škole, iako je bila 25 kilometara udaljena od doma.

Kako bi se u potpunosti posvetila Valentini, njezina majka je dala otkaz te je otac sam privređivao za svoju obitelj. Prije pet godina otac je umro, što ih je dovelo u još nezavidniju poziciju, te one danas žive od njegove skromne mirovine i doplatka za pomoć i njegu. U trošnoj kući u kojoj žive, kuhinja i kupaonica nemaju odvoda pa majka mora iznositi prljavu vodu iz sudopera i kade te ju bacati po dvorištu; dimnjak je potencijalno opasan, prostor je vlažan, a na podovima je beton i karton. Novci su im uistinu prijeko potrebni pa vas ovim putem sve pozivamo da zajedničkim doprinosom barem malo olakšamo njihovu stvarnost.

Dani su sve duži pa ovoga puta tulum počinje nešto ranije, a prvih sat vremena nas čeka i H-EPI HOUR te grickalice na stolovima.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se DJ CroStorm.

Čekamo vas u Ritmu grada, ovog četvrtka, 5. svibnja u 20:30 h.

Dođi, zabavljaj se s nama i DAJ 5!

H-epicentar Connect | Bitno.net