Houstonska gradonačelnica Annise Parker objavila je jučer da odustaje od sudskog poziva kojim je tražila od petorice lokalnih pastora da joj proslijede sadržaje svojih propovijedi u kojima su spominjali homoseksualnost, nedavno doneseni kontroverzni “antidiskriminacijski” gradski zakon i nju.

Parker, inače prva deklarirana lezbijka na gradonačelničkom mjestu u SAD-u, od svoje je odluke odustala nakon što je doživjela kritike sa svih strana političkog i svjetonazorskog spektra. Gradonačelnici su prigovarali kako svojim kontroliranjem propovijedi krši vjerske slobode te slobodu govora zajamčenu Prvim amandmanom američkog Ustava. Naglašavalo se kako Parker svojim sudskim pozivom zlorabi svoje ovlasti kako bi utišala i disciplinirala Crkvu, a ovaj tjedan je u znak solidarnosti u Houston došlo na stotine pastora iz cijele zemlje.

Cijela kontroverza nastala je nakon što je u lipnju gradsko vijeće Houstona donijelo“Houston Equal Right Ordinance” (HERO), tj. antidiskriminacijski zakon koji “proširuje zaštitu jednakih prava na gej i transrodne stanovnike”. Zakon je izazvao oštro protivljenje konzervativnih udruga koje su potom prikupile i 50.000 potpisa za peticiju kojom bi se pokrenuo njegov opoziv. Gradske vlasti, međutim, potpise nisu priznali, tvrdeći da više od pola nisu važeći, nakon čega je nekoliko građanskih udruga pokrenulo tužbu protiv grada.

Nakon tužbe Parker je izdala sudski poziv kako bi dobila propovijedi pastora, tvrdeći kako je ta procedura povezana sa žalbom protiv grada. Međutim, iako su dijelom otpora protiv HERO-a, niti jedan od pastora nije formalno povezan s tužbom, pa su potez gradonačelnice svi protumačili kao pokušaj političkog zastrašivanja onih koji ne misle poput nje. Parker se naposljetku urazumila i odustala, ali borba protiv HERO propisa, za koji njihovi protivnici tvrde da diskriminira u svojim “antidiskriminatorskim” mjerama se nastavlja. Više o sporu oko HERO-a pročitajte OVDJE.

G. An. | Bitno.net